Laatste nieuws Amerpoort en corona (update 2-03)

02 maart 2021

Amerpoort volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. In dit overzicht vindt u steeds het laatste nieuws.

Vragen?

Voor vragen over een bepaalde locatie of cliënt, kunt u terecht bij de manager van de locatie waar u bij betrokken bent. Voor algemeen nieuws van Amerpoort kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van Amerpoort die u dan maandelijks in uw e-mailbox ontvangt. Oudere berichten  staan in ons live-blog 2020.

---------------------------------------------

Dinsdag 2 maart

Hoe gaan we om met de nieuwe maatregelen?

Vanaf woensdag 3 maart kunnen we allemaal weer naar de kapper en de pedicure. Daarnaast is het sporten in groepsverband onder de 27 jaar weer toegestaan. Om besmettingen te voorkomen willen we benadrukken om het sporten en de vrijetijdsbesteding, ook onder de 27, in bubbels aan te houden. Sporten in bubbels zal dan doorgaan zoals reeds gepland. Op individueel niveau kan hier op maat op ingespeeld worden wanneer dit externe sportverenigingen betreft.

Met hulp van Tergooi wordt al het vaccin gebruikt

Vandaag tot en met donderdag krijgen de bewoners van Sherpa en Amerpoort op de woonparken Eemeroord, Nieuwenoord en Christophorus de tweede vaccinatie tegen corona. Bij dat vaccineren krijgt het Gezondheidscentrum Zandheuvelweg hulp van ziekenhuis Tergooi in Hilversum. De apothekersassistente van de afdeling klinische farmacie komt helpen bij de vaccinatie.
Een mooie regionale samenwerking, zegt manager Elisabeth Laceulle van Gezondheidscentrum Zandheuvelweg. De aanwezigheid van de medewerker van de ziekenhuisapotheek is namelijk een vereiste om een vaccin uit twee verschillende flesjes op te zuigen. Zo hoeven de verpleegkundigen geen restjes vaccin weg te gooien. En kunnen er tientallen extra mensen worden gevaccineerd.
Er zijn strenge regels om te bepalen wie die extra vaccins kunnen krijgen. De overgebleven vaccins gaan deze week onder andere naar vrijwilligers die lange tijd vaak op de groep komen om te assisteren bij de zorg.

HulpTergooi-1 - kopie.jpg

---------------------------------------------

Dinsdag 23 februari

Stand van zaken rond vaccinatie van cliënten

Deze week worden clienten in de regio door de regionale huisartsenposten (HAP's) gevaccineerd. 

 • Maandag waren clienten die vallen onder HAP Blaricum aan de beurt voor de eerste vaccinatie. Dit gaat om de locaties: Mozart, Oberon, woongroep de Olmen en Happy Home.  
 • De cliënten die vallen onder HAP Eemland worden op dinsdag 23 en woensdag 24 februari gevaccineerd.  Dit gaat om de locaties: Operaweg, Paulinapolder, Amervoorde/Blekersingel, De ontdekking, Otheense Kreek, Steintjeskreek, Blauwe laken en Witte Zwaan.
 • De cliënten die vallen onder de HAP Utrecht West worden gevaccineerd op 23, 24 en 25 februari. Dat gaat om cliënten in Vinkeveen, Breukelen, Maarssen, Vleuten, De Meern en Woerden. 
 • De vaccinatie op de Jan Steenlaan en Eemborg in Baarn volgt vrijdag 26 februari.
 • De cliënten die vallen onder HAP Zeist worden gevaccineerd op een centrale locatie: de Oirschotlaan. Op dit moment is er nog geen zicht op een datum voor de vaccinatie, we zijn in afwachting van de planning.
 • De cliënten die vallen onder de HAP Almere worden naar alle waarschijnlijkheid in de week van 22 februari gevaccineerd. Er is goed contact met de betrokken huisarts, locaties en ouderbesturen in deze regio

Digitaal op bezoek

Academische Werkplaats voert onderzoek uit over ‘ Contact in Coranatijd’​. 

Samen met drie andere Academische Werkplaatsen voert de Academische Werkplaats ‘Leven met een verstandelijke beperking’ het onderzoek ‘Contact in coronatijd’ uit. Dit onderzoek is onderdeel van het project ‘Digitaal op bezoek’ en gaat over de digitale contactmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk en de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn. In dit onderzoek richt de Academische Werkplaats zich op verschillende doelgroepen: mensen met een verstandelijke beperking, hun verwanten, bezoekvrijwilligers, begeleiders en managers. Voor iedere doelgroep is een eigen vragenlijst ontwikkeld. 

Doe jij ook mee aan het onderzoek? Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Meer informatie over het onderzoek en de links naar de verschillende versies van de vragenlijst zijn te vinden op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector. ​

-------------------------------------------------

Vrijdag 19 februari

Stand van zaken rondom vaccinatie van cliënten

Op dit moment zijn 707 cliënten van Amerpoort gevaccineerd. Dat zijn de cliënten:

 • Die wonen in Soest, met uitzondering van de particuliere initiatieven. Deze cliënten hebben op vrijdag 12 februari hun tweede prik ontvangen.
 • van Kerkelanden in Vinkeveen. 
 • van De Hoenderberg en de Gaastgracht in Amersfoort. Deze cliënten krijgen op 1 maart hun tweede prik.
 • in Achterveld. Deze cliënten krijgen op 1 maart hun tweede prik.
 • van Nieuwenoord. Deze cliënten krijgen op 2-3 maart hun tweede prik. 
 • van Christophorus. Deze cliënten krijgen op 2 maart hun tweede prik. 
 • Cliënten die vallen onder HAP Utrecht stad. Deze cliënten krijgen (onder voorbehoud van wijzigingen) op 11 maart hun tweede prik. 

-------------------------------------- 

Ervaringsdeskundigen in gesprek met Gezondheidscentrum over vaccineren

Hoe gaat het vaccineren in zijn werk? Is het veilig? En kunnen we dan weer terug naar ons normale leven? Ervaringsdeskundige Eline nam de vragen van haar collega's mee naar het Gezondheidscentrum en legde ze voor aan praktijkverpleegkundige Marieke.

------------------------------------------

Dinsdag 16 februari

Vaccinatie – het is zover!

Vandaag 16 februari 2021 is het eindelijke zover: Amerpoort heeft van de GGD/VGN een seintje gekregen dat de zorgmedewerkers uit de gehandicaptenzorg aan de beurt zijn!

Brief per mail
De brief wordt per mail verzonden aan het Amerpoort e-mailadres van de medewerkers. Zodra je de brief hebt ontvangen, kan je bellen met de GGD om een afspraak te maken voor de vaccinatie. Het telefoonnummer staat in de brief. LET OP: bij de vaccinatie moet je de brief tonen (dat mag ook digitaal, bijvoorbeeld op je telefoon) en jezelf legitimeren.

Dubbele uitnodiging
Het kan zijn dat een medewerker een dubbele uitnodiging krijgt voor vaccinatie. Dit kan voorkomen als je in meerdere doelgroepen valt. Bijvoorbeeld als je vanwege je leeftijd wordt uitgenodigd en ook werkzaam bent in de zorg. Het is belangrijk dat je niet op meer dan één uitnodiging in gaat en je twee vaccinaties krijgt met hetzelfde vaccin. Wanneer je twee uitnodigingen ontvangt voor vaccinatie, kies dan de eerste of de plaats die jou het makkelijkst lijkt.

Twee vaccinaties
Medewerkers ontvangen het AstraZeneca vaccin. In de mail die medewerkers ontvangen is een bijlage toegevoegd met meer informatie over dit vaccin. De tweede vaccinatie van het AstraZeneca vaccin wordt 12 weken na de eerste gegeven. Uit onderzoek is gebleken dat de bescherming dan beter werkt.

Meer weten?
Wil je meer weten over het vaccineren of de vaccins? Kijk dan op MijnAmerpoort (intranet) of check de site van de Rijksoverheid. Medewerkers kunnen op 22 en 25 februari ook meedoen aan een (digitaal) open gesprek over vaccinatie begeleid door Annemieke Kappert (ethicus) en Jacco Haker (procesbegeleider). Ook hierover staat meer informatie op MijnAmerpoort (intranet).

-------------------------------------------------

Donderdag 11 februari

Coronakaart Amerpoort: alle maatregelen op een rij

Op de coronakaart (versie 11 februari) vind je de landelijke coronamaatregelen die we hebben vertaald naar de maatregelen voor Amerpoort. Als er bij een locatie specifieke maatregelen nodig zijn, communiceert de manager, de gedragsdeskundige of het Gezondheidscentrum dat met het team van de betreffende locatie.

Download de coronakaart (pdf-bestand).

 

Avondklok verlengd tot woensdag 3 maart

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Dat betekent dat de volgende afspraken nog steeds gelden:

Ook een avondklok op de woonparken​
Het Voortgangsoverleg corona (VOC) heeft besloten dat de avondklok ook geldt voor de cliënten (en medewerkers) op de woonparken Nieuwenoord, Vosseveld en Christophorus. Als het welzijn van een cliënt in het gedrang komt, kan er een uitzondering worden gemaakt in overleg met de gedragsdeskundige.

Voor de volledige duur avondklok een werkgeversverklaring 
​De werkgeversverklaring​ is aangepast: medewerkers kunnen nu voor de volledige duur en toepassing van de avondklok een werkgeversverklaring aanvragen. We vertrouwen erop dat medewerkers de werkgeversverklaring alleen gebruiken voor werkzaamheden voor Amerpoort.​

-------------------------------------------------

Dinsdag 9 februari

Update: hoe gaat het nu met de vaccinaties?

In dit liveblog proberen we regelmatig een update te geven over hoe het gaat met de vaccinaties. Waar zijn cliënten gevaccineerd en hoe zit het met de vaccinatie van medewerkers?

Lees verder....

 

Connexxion rijdt weer vanaf woensdag

Het heeft niet te maken met corona maar wel met het winterse weer:  vanaf woensdag​ ​10 februari rijden de busjes van Connexxion weer. Houd rekening met mogelijke vertragingen: in de wijken kan het glad zijn; ook het in- en uitstappen van cliënten kan langer duren waardoor ritten meer tijd in beslag nemen.​

-------------------------------------------------

Dinsdag 2 februari

Start vaccinatie cliënten op Nieuwenoord en Christophorus 

Amerpoort vaccineert op dinsdag 2 en woensdag 3 februari een deel van de cliënten op Nieuwenoord en Christophorus met het Pfizer​ vaccin. Het gaat om alle cliënten waarvan is aangegeven dat zij een vaccinatie kunnen en mogen krijgen. De vaccinatie wordt uitgevoerd door de verpleegkundigen van gezondheidscentrum Zandheuvelweg en Christophorus. 

Cliënten buiten de woonparken komen in deze ronde niet in aanmerking voor vaccinatie. Zij worden later uitgenodigd. We horen nog wanneer.​
Meer over vaccinaties...

-------------------------------------------------

Zaterdag 30 januari

Vaccinatiedag op De Hoenderberg

De bewoners van locaties De Hoenderberg en Gaastgracht in Amersfoort en een aantal cliënten uit Achterveld zijn zaterdag 30 januari gevaccineerd. Amerpoort kreeg vorige week een aanbod van een collega-zorgorganisatie die door omstandigheden 60 bestelde BioNTech/Pfizer vaccins niet kon gebruiken.

In sneltreinvaart organiseerde het Gezondheidscentrum Zandheuvelweg met alle betrokken medewerkers van de locaties, de verpleegkundigen en de lokale huisartsen een vaccinatiedag op zaterdag 30 januari. Die samenwerking met de huisartsen is belangrijk, omdat de huisarts als medisch dossierhouder verantwoordelijk is voor de vaccinatie van cliënten op locaties in de regio.

De Hoenderberg is een hofje met locaties voor ouderen- en verpleegzorg. Cliënten van deze groepen kwamen als eerste aan de beurt, gevolgd door cliënten van de nabijgelegen locatie Gaastgracht. Ook vanuit locatie Achterveld kwamen cliënten naar De Hoenderberg om de eerste prik te ontvangen.  

---------------------------------------

Vrijdag 29 januari

Ouderen op Kerkelanden gevaccineerd

De oudere cliënten van Kerkelanden in Vinkeveen zijn vandaag gevaccineerd tegen corona. Kerkelanden is een locatie voor ouderen- en verpleegzorg en een samenwerking van Amerpoort en zorgorganisatie Careyn. De specialist ouderengeneeskunde van Careyn was daarom bereid om de oudere cliënten die via Amerpoort op Kerkelanden wonen, ook mee te vaccineren. De vaccinatie met het BionTech/Pfizer vaccin verliep soepel. Na een uurtje was de klus geklaard.

-------------------------------------------------

Vrijdag 22 januari

Cliënten in Soest als eerste gevaccineerd

​Goed nieuws voor de cliënten van woonlocaties in Soest. Via een collega-zorgorganisatie kreeg het Gezondheidscentrum 150 extra BioNTech/Pfizer vaccins ter beschikking. Deze vaccins waren over en al ontdooid, dus moesten zo snel mogelijk gebruikt worden. Anders zou het verspilling zijn. Dat betekende dat cliënten van 18 jaar en ouder die op een locatie in Soest wonen vrijdag 22 januari als eerste gevaccineerd werden. Dat zijn de (meer kwetsbare) bewoners van de woonparken Vosseveld en het Kwatrijn en alle andere woningen in de gemeente Soest. Klik hier voor een uitgebreider verslag met foto's. 

Omdat we binnen een dag moesten vaccineren, hebben managers, gedragsdeskundigen en begeleiders aan cliënten of hun wettelijk vertegenwoordiger mondeling om toestemming gevraagd met de vraag dit later schriftelijk te bevestigen. Het vaccineren gebeurde in de dagbesteding van Vosseveld vanaf 12.00 uur. De cliënten in Soest gingen vrijdag niet naar dagbesteding, maar per woning om de beurt een prik halen. De bewoners van de woonparken Nieuwenoord en Christophorus komen -volgens de planning- vanaf februari aan de beurt. Het precieze schema wanneer iedereen aan de beurt is, volgt zo snel mogelijk.

-------------------------------------------------

Bezoekregeling aangepast: één bezoeker per dag per cliënt

Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen woensdag wordt de bezoekregeling aangepast aan de nieuwe richtlijn dat per dag één bezoeker per cliënt welkom is (eventueel met kinderen tot 13 jaar).

Mocht dit tot een onoverkomelijk probleem leiden, dan kunt u contact opnemen met de locatie om met u mee te denken. Mocht het nodig zijn, neemt de manager of de gedragsdeskundige van de woning contact met u op om dit te bespreken. We begrijpen de impact van deze aanpassing, maar vragen uw begrip hiervoor.

------------------------------------

Cultureel Centrum dicht vanaf 25 januari, Foodtruck open

Tot 9 februari kunnen cliënten en verwanten elkaar niet meer ontmoeten in het Cultureel Centrum op Nieuwenoord. Dit heeft te maken met de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. Bent u op bezoek en wilt u toch iets te eten of drinken? Dan kunt u het zelf meenemen of kopen bij de Foodtruck op Nieuwenoord. Die blijft namelijk wel open. Amerpoort heeft het Cultureel Centrum na de verbouwing ingezet als ontmoetingsruimte omdat het zo gemakkelijker is om op bezoek te komen en afstand te houden. De normale activiteiten liggen immers stil vanwege de coronamaatregelen. 

---------------------------------------------

Donderdag 21 januari

Toestemming gevraagd voor vaccinatie van cliënten in de regio

Tussen nu en 29 januari vragen de zorgteams van woningen in de regio toestemming voor vaccinatie van cliënten. Dit gaat om cliënten die door de huisarts worden gevaccineerd met het Moderna vaccin. Cliënten die wilsbekwaam ter zake zijn, vullen het toestemmingsformulier voor cliënten in. Voor cliënten die niet wilsbekwaam ter zake zijn, vult de wettelijk vertegenwoordiger het formulier voor wettelijk vertegenwoordigers in. U ontvangt deze documenten via het team van de locatie waar u bij betrokken bent. De huisarts is verantwoordelijk voor de vaccinatie, maar Amerpoort ondersteunt bij het vragen van de toestemming. Het kan gebeuren dat u zowel van Amerpoort als van de huisarts een toestemmingsformulier krijgt. Vul in dat geval beide formulieren in. 

-------------------------------------------- 

Dinsdag 19 januari

Amerpoort ondersteunt huisartsen bij toestemming vaccinatie

Amerpoort kan ondersteuning bieden aan huisartsen rondom de vaccinatie van patiënten die op woonlocaties en particuliere initiatieven van Amerpoort in de regio wonen. Wij kunnen helpen bij het selecteren van de patiënten, de toestemming en op indicatie tijdens het vaccineren.
Lees meer...

-------------------------------------------------

Vrijdag 15 januari

Webinars voor clienten, verwanten en begeleiders

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) organiseert op 19 januari twee webinars. Eén voor cliënten, hun persoonlijk begeleiders en ouders/verwanten van 10.30 tot 12.00 uur en één voor medewerkers in de gehandicaptenzorg van 13.30 tot 14.30 uur. De webinars staan in het teken van alles rond vaccineren. Deelnemers kunnen hun vragen opsturen. Deze worden vervolgens beantwoord tijdens de webinars. Daarnaast is er aandacht voor het gesprek. Want, hoe ga je op verschillende niveaus het gesprek met elkaar aan? Een ieder binnen de gehandicaptenzorg is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de webinars. Meer informatie over de inhoud en het aanmelden is te vinden via de bovenstaande links.

------------------------------------------------

Vooruitblik op vaccinatie van cliënten buiten Nieuwenoord en Christophorus

Wat weten we al over de vaccinatie van cliënten buiten Nieuwenoord en Christophorus? Deze clienten maken gebruik van de reguliere huisarts, die niet is verbonden met de gezondheidscentra van Amerpoort. Volgens de landelijke regels is de huisarts (medisch dossierhouder) degene die de vaccinatie regelt. Op de geheel herziene pagina Vaccinatie voor clienten staat op een rij wat we nu weten en wat nog onzeker is.  

---------------------------- 

Dinsdag 12 januari 

Vaccinatie van cliënten start in februari op Nieuwenoord en Christophorus

De cliënten van 18 jaar en ouder die op Nieuwenoord en Christophorus wonen, zijn als eerste aan de beurt voor de vaccinatie tegen corona. Naar verwachting krijgen zij begin februari de eerste prik. Gezondheidscentrum Zandheuvelweg verzorgt de vaccinatie op Nieuwenoord, Gezondheidscentrum Christophorus doet dat in Bosch en Duin. Voordat het zo ver is, vraagt Amerpoort eerst per brief toestemming aan de cliënt of wettelijk vertegenwoordiger. Als client, verwant of wettelijk vertegenwoordiger krijgt u de vraag om het ingevulde toestemmingsformulier voor uiterlijk 22 januari naar het Gezondheidscentrum terug te sturen.  Heeft u de brief niet ontvangen? Dan vindt u hier de documenten die we hebben verstuurd.

Wat is er verder bekend over de vaccinatie van clienten? Alle informatie daarover hebben we verzameld op de webpagina Vaccinatie voor cliënten

--------------------------------------------

Woensdag 6 januari 2021

Hoe werkt vaccineren? Steffie.nl

In deze nieuwe uitleg gaat Steffie vertellen over het vaccin tegen het coronavirus. Een vaccin tegen het coronavirus helpt om corona te bestrijden in Nederland. Vanaf 6 januari worden de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt met een veilig en goed werkend coronavaccin.

Vaccinatie is vrijwillig
Je kiest zelf of je je laat vaccineren tegen corona. Het coronavaccin is vrijwillig en niet verplicht. Het coronavaccin beschermt jezelf en ook je familie, vrienden, collega’s en kwetsbare mensen om je heen.

Volgorde van vaccineren
Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen, komen deze mensen als eerste in aanmerking voor vaccinatie.

Dit en meer legt Steffie allemaal begrijpelijk uit op Corona.steffie.nl.​

--------------------------------------------

Corona live blog 2020