Cliënten in Soest als eerste gevaccineerd

22 januari 2021

Goed nieuws voor Wesley en veel andere cliënten die in een Amerpoort-locatie in Soest wonen. Via een collega-zorgorganisatie kreeg het Gezondheidscentrum ongeveer 150 extra BioNTech/Pfizer vaccins ter beschikking.

Deze vaccins waren over en al ontdooid, dus moesten zo snel mogelijk gebruikt worden. Anders zou het verspilling zijn. Dat betekende dat bijna alle cliënten van 18 jaar en ouder die op een locatie in Soest wonen vrijdag 22 januari als eerste werden gevaccineerd.

Prikdiploma

“Fantastisch”, roept Wesley als hij zijn prikdiploma krijgt overhandigd. Hij maakt er met zijn IPad meteen een opname van voor zijn vlog. Net daarvoor heeft hij een prik gekregen met het coronavaccin. Spannend vond ie het niet en het deed ook geen pijn. Volgens coördinerend begeleider Nicole Makker sprongen sommige cliënten van het Kwatrijn een gat in de lucht toen ze het hoorden. “Het geeft iedereen weer een beetje perspectief en de hoop dat alles op een dag weer wordt zoals het vroeger was.”

Superblij

“Ook de meeste ouders van Vosseveld zijn superblij met dit nieuws”, vertelt manager Miranda Schenk. “Ze zijn dankbaar voor deze kans; dat hun kinderen niet hoeven te wachten tot februari of maart, maar nu al gevaccineerd kunnen worden. Het zijn vaak toch kwetsbare jongeren die bij ons wonen. En de begeleiders zijn opgelucht en trots dat het hier allemaal in de dagbesteding op Vosseveld plaatsvindt. Zoals een van hen zei: ‘Zijn onze bewoners echt de eerste? Wow!’”

Snel geregeld

“Het is ongelofelijk hoe we dit samen zo snel hebben geregeld”, vertelt de Soester huisarts Koen Vrijmoet. Hij ziet in zijn praktijk veel cliënten van Amerpoort, werkt één dag per week bij het Gezondheidscentrum Zandheuvelweg en houdt toezicht op de organisatie. “Gisteren kregen we het aanbod en vandaag zijn alle toestemmingen geregeld en konden we vanaf 12.00 uur beginnen met vaccineren.” Omdat er binnen een dag moest worden gevaccineerd, hebben managers, gedragsdeskundigen en begeleiders gisteravond aan cliënten of hun wettelijk vertegenwoordiger mondeling om toestemming gevraagd. Koen: “Ik vind het ook bijzonder dat van de vijf verpleegkundigen die vandaag prikken, er zelfs een paar hun vrije dag hebben opgeofferd om te helpen. Een groot compliment voor ons allemaal!”

Planning

De bewoners van de woonparken Nieuwenoord en Christophorus komen -volgens de planning- vanaf februari aan de beurt. Het precieze schema wanneer alle andere cliënten van Amerpoort aan de beurt zijn, volgt zo snel mogelijk.

Op de foto staan Babette, Peter en Wesley