Veel gestelde vragen

Bekijk de veel gestelde vragen (en antwoorden) over vrijwilligerswerk bij Amerpoort.

Bij wie kan ik terecht voor meer info over vrijwilligerswerk?

Je kunt contact opnemen via: vrijwilligerswerk@amerpoort.nl of 035 6475600.

Uiteraard kun je je vraag ook stellen op één van de locaties van Amerpoort.

 

Heb ik ervaring nodig om vrijwilligerswerk te kunnen/mogen doen?

Nee, ervaring is niet nodig. Wel zoeken wij mensen die goed kunnen motiveren waarom zij vrijwilligerswerk willen doen binnen de gehandicaptenzorg. Affiniteit met onze doelgroep is wel belangrijk.

 

Krijg ik een vergoeding voor mijn vrijwilligerswerk bij Amerpoort?

Vrijwilligers bij Amerpoort ontvangen een reiskosten vergoeding.

 

Ik heb een uitkering, mag ik dan wel vrijwilligerswerk doen?

Als je een uitkering hebt en vrijwilligerswerk wilt doen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo mag vrijwilligerswerk je niet afhouden van betaald werk. Een vrijwilliger met een uitkering mag geen werk doen waarvoor iemand zonder uitkering zou worden betaald. Als je een uitkering hebt en vrijwilligerswerk wilt doen, neem dan contact op met de instelling die je uitkering verstrekt (de sociale dienst in uw gemeente of het UWV).

 

En heeft vrijwilligerswerk invloed op mijn uitkering?

Omdat Amerpoort alleen de reiskosten vergoedt heeft dit verder geen gevolgen voor je uitkering. De reiskosten die je vergoedt krijgt zijn namelijk werkelijk gemaakte kosten.

Wel is het raadzaam om je uitkeringsinstantie op de hoogte te stellen van deze reiskosten vergoeding.

 

Ben ik verzekerd?

Ja, je valt tijdens je vrijwilligerswerk onder de aansprakelijkheids - en ongevallenverzekering van Amerpoort.

 

Waarom een VOG?

Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag. Met deze verklaring is aangetoond dat je gedrag geen belemmering vormt voor (vrijwilligers)werk.

In sectoren waarin mensen met geld, vertrouwelijke gegevens en kinderen omgaan, wordt standaard een bewijs van goed gedrag verlangd. Dit geldt niet alleen voor bedrijven maar voor alle organisaties en instellingen, ook als ze met vrijwilligers in zee gaan. Wanneer je als vrijwilliger gaat werken met bijvoorbeeld vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen, kan de organisatie je om een VOG vragen. Directies en besturen willen zo voorkomen dat ze bijvoorbeeld een fraudeur of pedoseksueel aanstellen.

 

Waar een VOG aanvragen?

Wij vragen bij aanmelding om een recente Verklaring Omtrent het Gedrag. Wij zorgen dat u hiervoor een link ontvangt om deze gratis online aan te vragen.

 

Beoordeling op relevant strafbaar gedrag

Je krijgt de VOG als uit het onderzoek blijkt dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan. Heb je wel strafbare feiten gepleegd, dan wordt beoordeeld of je strafbare gedrag relevant is voor het vrijwilligerswerk waarvoor je de VOG aanvraagt.

 

Wat voor een soort vrijwilligerswerk kan ik doen?

Je kiest zelf wat jou het beste past en uitkomt. Een keer per week met een cliënt een wandeling maken, helpen bij de wekelijkse kroegavond, of een uurtje per maand op bezoek komen. Als je bijvoorbeeld toch rond lunchtijd de hond uitlaat, kan er misschien af en toe een cliënt meewandelen? Hou je van paarden? We zoeken vrijwilligers die meegaan als onze cliënten een ritje maken op het huifbed. Ben je vrijdagavond alleen? Dan is het misschien gezelliger om die avond een half uurtje bij een cliënt te zijn.

Wij kijken graag samen met jou welke vragen van cliënten passen bij wat jij graag doet.

 

Hoeveel tijd ben ik kwijt met vrijwilligerswerk?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je er zelf in kunt/ wilt investeren én het soort vrijwilligerswerk dat je kiest en de taak/ taken die je verricht.

Kan ik door middel van vrijwilligerswerk mijzelf oriënteren/ervaring opdoen met het werkveld of de doelgroep doelgroep?

Vrijwilligerswerk is bij uitstek de manier om ervaring op te doen met onze doelgroep. Vooraf kun je duidelijk aangeven wat je graag wil leren en met welke doelgroep je graag ervaring op wil doen. Amerpoort zorgt dan voor de juiste matching.

 

Hoe oud moet ik zijn om vrijwilligerswerk te kunnen doen?

Hier gelden dezelfde regels als voor betaald werk. Vrijwilligerswerk gaat meestal om een paar uur per week of per maand. Ben je onder de 18 dan kunnen we je hulp goed gebruiken bij klusjes of het zomerprogramma (in overleg). Vanaf 18 jaar krijg je een vrijwilligers-overeenkomst en kun je aan de slag.

 

Ik heb een handicap, kan ik vrijwilligerswerk doen?

Er zijn diverse vormen van vrijwilligerswerk en daarmee ook verschillende taken die je als vrijwilliger op je kunt nemen. Het is het handigste om van tevoren even contact op te nemen om af te stemmen wat er mogelijk is en wat je zou kunnen.

 

Kan ik mijn reiskostenvergoeding als gift terug schenken aan Amerpoort?

Ja dat kan, meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat kan je vinden via: www.belastingdienst.nl

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau