Gezondheidscentrum Amerpoort en Sherpa start met vaccineren van cliënten

02 februari 2021

Het Gezondheidscentrum van Amerpoort en Sherpa is op dinsdag 2 februari begonnen met het inenten van zo’n 700 cliënten van 18 jaar en ouder in woonwijk Eemeroord, Nieuwenoord en Christophorus tegen corona. Beide zorgorganisaties zijn blij dat het gaat beginnen. Het betekent hopelijk een eerste stap op weg naar het ‘normale leven’.

Benjamin van Henten, de eerste cliënt van Sherpa die vandaag de Pfizer/BioNtech prik krijgt, is blij dat  hij aan de beurt is voor vaccinatie. Van Henten: “Het is een stapje om de vrijheid weer terug te krijgen. Mijn moeder staat achter mij. Zij vindt het ook fijn. Ze laat zich zelf ook vaccineren, wanneer zij aan de beurt is.”

Ook de begeleiders zijn blij en opgelucht dat het nu zo ver is. Gerry Minnee, mentor van een cliënt bij Sherpa, en lid van de CVR en VR MVG vindt het geweldig dat de cliënten van Sherpa nu de vaccinatie krijgen. Minnee: “Met het vaccin bescherm je niet alleen jezelf, maar vooral ook een ander. En met de bescherming van het vaccin kan er hopelijk gauw weer wat meer, zoals knuffelen, meer activiteiten en uitjes. Hopelijk komt de “prik” voor de medewerkers ook gauw.”

Broer en zus

Ook broer en zus Maarten en Marleen Holtzer ontvangen vandaag -samen met bijna alle andere 350 bewoners van het woonpark Nieuwenoord van Amerpoort- het coronavaccin. Dat gebeurt in het Cultureel Centrum van Amerpoort.

Moeder Rietje Holtzer is ontzettend blij dat het zo ver is. “Ik voel me sinds corona ongemakkelijk om op bezoek te komen, omdat ik toch bang ben om het virus mee te nemen. Het is dan ook fijn dat mijn kinderen en hun medebewoners nu beter beschermd zijn. In hun woning is geen corona geweest en dat willen we natuurlijk zo houden.”

Begeleider Ada Hollenberg hoopt “dat de vaccinatie een opstapje is naar terug naar toen en dat er weer eens een feestje georganiseerd kan worden. De eerste prikken zijn een mooi begin.” De cliënten van woonpark Christophorus in Bosch en Duin (Zeist) zijn vandaag ook aan de beurt. Op woonpark Christophorus wordt antroposofische zorg geboden.

Woonlocaties in de regio

Bewoners van locaties in de regio hebben een reguliere huisarts, die niet is verbonden aan het gezondheidscentrum van Sherpa en Amerpoort. Daarom gaan zij niet mee in de vaccinatie van Eemeroord, Nieuwenoord en Christophorus.

Cliënten in de regio krijgen van de huisarts een prik. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer en met welk vaccin deze groep cliënten gevaccineerd kan worden. Sherpa en Amerpoort ondersteunen de huisartsen bij het vragen van de toestemming.

Sommige Amerpoort-cliënten eerder al gevaccineerd

Via een collega-zorgorganisatie kreeg het Gezondheidscentrum 1,5 week geleden ongeveer 150 extra BioNTech/Pfizer vaccins ter beschikking. Deze vaccins waren over en al ontdooid, dus moesten zo snel mogelijk gebruikt worden. Anders zou het verspilling zijn.

Dat betekende dat (bijna) alle Amerpoort-cliënten die op een locatie in Soest wonen vrijdag 22 januari als eerste werden gevaccineerd. Dit weekend zijn onverwachts ook cliënten van enkele locaties in Amersfoort en Achterveld en locatie Kerkelanden in Vinkeveen al gevaccineerd.

Lees ook:  'Benjamin (37) heeft zijn prik te pakken', dagblad de Gooi en Eemlander, woensdag 3 februari 2021