Amerpoort methoden in landelijke Methodiekengids

25 januari 2024

ARGOS, De Curve en Systeemgerichte Gezinscoaching: drie Amerpoort methoden opgenomen in landelijke Methodiekengids.

Afgelopen maand werd 'De Grote Methodiekengids' gepresenteerd, een boek onder redactie van onder andere dr. Alain Dekker van de Rijks Universiteit Groningen. Dit boek bevat 28 vooraanstaande methodieken in de gehandicaptenzorg. Als Amerpoort mogen we er trots op zijn dat drie van deze methodieken zijn ontwikkeld door onze eigen collega's: ARGOS, De Curve, en Systeemgerichte Gezinscoaching.

Het boek biedt niet alleen inzichten uit onderzoek, maar schetst ook richtlijnen voor de toekomst van methodisch werken in de gehandicaptenzorg. Een suggestie van Dekker en zijn collega's is om methodieken meer te integreren en te verschuiven van 'behandelmethodieken' naar 'begeleidingsmethodieken'.

ARGOS, ontwikkeld en beschreven door voormalige gedragsdeskundigen Matthijs Heijstek en Henri Koelewijn, is een methode die bij cliënten met hechtingsproblematiek leidt tot de ontwikkeling van een begeleidingsplan.

'De Curve', ook ontwikkeld binnen Amerpoort en beschreven in het boek 'Werken met De Curve' door Matthijs Heijstek en Nicole Makker, blijft een leidende methode op locaties zoals Het Kwatrijn in Soest. Nicole, die nog steeds bij Amerpoort werkt als coördinator op Het Kwatrijn, vertelt dat "De Curve" begeleiders helpt bij het creëren van dagprogramma's met een evenwichtige mix van inspanning en ontspanning.

Systeemgerichte Gezinscoaching, ook ontwikkeld binnen Amerpoort, wordt toegepast in gezinnen waar één van de ouders een lichte verstandelijke beperking heeft.

Wil je meer te weten komen over deze begeleidingsmethodieken? Neem dan contact op met het expertisecentrum van Amerpoort voor verdere informatie en inzichten.

methodiekengids.jpg

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau