Opening nieuwe locatie en Kinderdagcentrum Astronaut

21 september 2023

Amerpoort vierde vrijdag 15 september de officiële opening van een nieuwe locatie en nieuw Kinderdagcentrum aan de Astronaut in Amersfoort. Naast het nieuwe kinderdagcentrum is locatie Astronaut ook de nieuwe plek voor de jongvolwassenen van dagbesteding de Komeet (Leren door praktijk) en cursisten van LeOn.

Met het maken van gekleurde handafdrukken op een canvas, openden Vincent, cursist bij LeOn, wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh, Remco de Vries, directeur zorg en Ilona Koning, coördinator van het Kinderdagcentrum de nieuwe locatie. Eerder op de dag waren er tal van feestelijke activiteiten voor de kinderen van het Kinderdagcentrum en hun broertjes en zusjes.  

Nieuw kinderdagcentrum biedt meer mogelijkheden tot behandeling 

Het nieuwe Kinderdagcentrum biedt behandeling aan kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking, vaak gecombineerd met een stoornis inhet autismespectrum en soms gedragsproblemen. Ilona Koning, coördinator: ‘Bij Amerpoort zien we al lange tijd dat de wachtlijsten en -tijden voor dagbehandelingsgroepen voor jeugd en gezin toenemen. Met als gevolg dat we de kinderen die dit hard nodig hebben, geen plek konden bieden. Een oplossingsrichting was uitbreiden met een extra locatie in Amersfoort, naast Peuterdagcentrum Waterwereld (voor kinderen tot 5 jaar) en Kinderdagcentrum Onder één Dak (voor kinderen van 4 tot 18 jaar).

Na een lange zoektocht vonden we het pand aan de Astronaut: met veel binnen en buitenruimte een zeer geschikte plek. In nauwe samenspraak met de verhuurder is er uitgebreid verbouwd en het resultaat is prachtig. Het kinderdagcentrum heeft ruime groepsruimtes, therapieruimtes en zowel binnen als buiten speelplekken. Op dit moment komen er 28 kinderen tussen de 4 en de 8 jaar verdeeld over 4 groepen. En we kunnen doorgroeien naar groepen met kinderen tot 18 jaar. De wachtlijst hebben we met de opening van dit kinderdagcentrum een stuk kleiner kunnen maken. Het is ontzettend fijn om binnen Amerpoort meer mogelijkheden tot behandeling te bieden’.  

De Komeet: dagbestedingsgroep voor jongvolwassenen  

Dagbestedingsgroep de Komeet zat hiervoor in een oud, klein pand en heeft nu de beschikking over meerdere ruimtes waar de jongvolwassenen tot ontwikkeling kunnen komen. Bij de Komeet wordt gebruik gemaakt van de kracht van dagelijkse dingen. Boodschappen doen, opruimen, koken, een spelletje doen. Door de dag heen worden activiteiten afgewisseld met rust. De cliënten doen dingen samen, maar is er ook voldoende tijd om in alle rust een boekje te lezen of iets anders voor jezelf te doen. 

Nieuwe plek voor cursisten van LeOn

Ook LeOn vond op de nieuwe locatie een fijne plek. Bij LeOn komen cursisten die klaar zijn met het voortgezet speciaal onderwijs maar nog wel door willen leren. Het is voor mensen tussen de 18 en 25 jaar. Het programma bestaat uit sociale-, praktische-, cognitieve- en creatieve vaardigheden. Daardoor vergroten zij hun zelfbewustzijn en zelfstandigheid. Ze leren door te doen en daarnaast zijn er klassikale lessen. De cursisten zijn er op maandag en dinsdag.  

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau