Eerste Utrechtse studenten ontvangen branchediploma's

18 oktober 2023

In de paardenstallen van Paleis Soestdijk ontvingen 25 studenten hun vakdiploma.

Op donderdag 12 oktober reikten de brancheopleidingen Assistent Groen, Facilitair, Logistiek en Woonhulp voor de eerste keer diploma’s uit in de provincie Utrecht. In de paardenstallen van Paleis Soestdijk ontvingen 25 studenten hun vakdiploma. Deze groep mensen met een matig tot licht verstandelijke beperking kan hiermee makkelijker overstappen naar een passende plek in de samenleving.

Brancheopleidingen

Brancheopleidingen zijn bedoeld voor mensen voor wie leren niet vanzelfsprekend is en die op basis van de WLZ, WMO of PGB een indicatie hebben voor dagbesteding. De studenten krijgen er vakinhoudelijke lessen en trainingen werknemersvaardigheden. Anders dan op een mbo zijn er op de brancheopleidingen geen algemene vakken. Naast de lessen voeren de deelnemers opdrachten uit in de praktijk.

De brancheopleidingen zijn in opdracht van VWS ontwikkeld door de Academie voor Zelfstandigheid. Die heeft daarbij samengewerkt met ervaringsdeskundigen, gehandicaptenorganisaties, de VGN en LFB. De docenten aan de opleiding zijn medewerkers van de verschillende zorgorganisaties. Zij hebben hiervoor een speciale training gevolgd.

Met het door de branche erkende vakdiploma kunnen de studenten toegang krijgen tot entreeopleidingen op het mbo of ze kunnen uitstromen naar betaald werk of zinvol werk zonder loonwaarde.

De Utrechtse studenten konden de brancheopleiding volgen dankzij het VGU project Samen werken aan participatie. De projectgroep, met medewerkers van Abrona, Reinaerde, Stichting Philadelphia Zorg, Amerpoort en Sherpa, zijn 2,5 jaar geleden gestart met de brancheopleidingen in Utrecht. Ze hebben samen studenten geworven, medewerkers getraind, de opleidingen gefaciliteerd en de diploma-uitreiking georganiseerd.

Tekst: VGU | Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht (LinkedIn).

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau