Natuurlijk, samen herdenken

03 december 2022

Ervaringsdeskundigen met een beperking dragen gedichten voor in Kamp Amersfoort

Op 3 december – de Internationale dag voor mensen met een beperking – staat Nationaal Monument Kamp Amersfoort stil bij de ‘vergeten’ groep mensen met een verstandelijke handicap die werden vervolgd en omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mensen met een beperking dragen hierbij gedichten voor, die zij zelf schreven naar aanleiding van hun bezoek aan het Nationaal Monument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende groepen systematisch vervolgd, waaronder miljoenen Europese Joden, Roma, homoseksuele mannen en vrouwen en psychiatrische patiënten. Dat ook mensen met een verstandelijke handicap slachtoffer werden van de uitroeiingspolitiek van het Naziregime, is voor veel Nederlanders minder bekend.

Rondleiding

In het kader van het project Natuurlijk, samen herdenken bezochten deelnemers van Amerpoort, Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De gevoelens, waarnemingen en gedachten die dit opriep, brachten zij tijdens een poëzieworkshop onder woorden in een gedicht. Na het volgen van een workshop voordragen bij rapper Monnik dragen een aantal dichters hun gedicht vervolgens voor op zaterdag 3 december 2022, de Internationale dag voor mensen met een beperking, tijdens een rondleiding door Kamp Amersfoort in aanwezigheid van locoburgemeester van Amersfoort Micheline Paffen-Zeenni.

Landelijk

Van de gedichten die tijdens het project zijn gemaakt, worden poëziekaarten gemaakt. Aan het einde van de rondleiding wordt deze poëziekaartenset aan de locoburgemeester overhandigd en daarna verder verspreid naar gemeenten in Nederland ter inspiratie. Via deze link ziet u de hele poëziekaartenset. De kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars van Pastorie de Elleboog

Samenwerkingsproject

Het project Natuurlijk, samen herdenken is een samenwerking tussen Special Arts, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Amerpoort en maakt onderdeel uit van Het Andere Gedicht 2022-2023, een taalstimulerend poëzieproject voor mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel.

Meer informatie over de samenwerking is te lezen op
https://www.gedichtenlaboratorium.nl/werkplaatsen/nationaal-monument-kamp-amersfoort/

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau