Van weerstand naar zachtheid - terugblik 17 mei LACCS dag

24 mei 2022

Een geslaagde dag, voor herhaling vatbaar.

Drie keer is scheepsrecht. Na een paar keer verzetten in de afgelopen jaren, komt het er toch van: een bijeenkomst voor professionals en familieleden, allemaal betrokken bij mensen met een ernstige verstandelijke meervoudige beperking (EVMB). Het LACCS-programma staat centraal, net als het persoonlijke en aangrijpende verhaal van gastspreker Marc Wijnen.

LACCS leeft bij Amerpoort

LACCS is een afkorting voor Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding. Er is sprake van een goed leven voor mensen met EVMB als het op al deze vijf gebieden goed voor elkaar is. De Expertiselijn EVMB stimuleert het werken met LACCS en ondersteunt daarin medewerkers en familie. Gedragsdeskundige Margreet Hogenkamp beschrijft dat elk LACCS-gebied zijn eigen waarden heeft.

In een Goed Leven-gesprek, bekijken begeleiders, gedragsdeskundige en familie samen hoe het voor elkaar is op al die gebieden. Is er bijvoorbeeld verschil tussen hoe het gaat tijdens de dagbesteding of op de woning? Op alle LACCS-gebieden kun je werken aan goede ondersteuning, begeleiding of behandeling. De workshops van 17 mei geven daar onder andere inzicht in.

Van weerstand naar zachtheid

Marc Wijnen is theatermaker, gastspreker en bovenal vader van 3 kinderen. In 1998 werd zijn eerste zoon geboren, Jasper. Met een meervoudige handicap. In zijn bijdrage vertelt hij over zijn beginjaren als vader en de worsteling met professionals. Een eerlijk verhaal over rouwe emoties. De zaal is compleet stil. Vanwege het aangrijpende levensverhaal dat voor sommige aanwezigen ook herkenbaar is.

Nadat Jasper een loodzware hersenoperatie heeft ondergaan, verdwijnt zijn epilepsie. En groeit de vaderliefde van Marc. Zoals hij het beschrijft: “Toen pas kwam het besef, het is ons kind, ook mijn kind. Daar is niets op af te dingen, daar heb je onvoorwaardelijk op in te springen. Daar begon mijn zachtheid terug te komen.”

  • Marcs houding veranderde ook richting zorgprofessionals: “Ik werd niet langer de zwakke schakel in de zorgdriehoek.” Hij somt voor de aanwezigen op wat hem daarbij hielp en geeft daarmee waardevolle tips: Wees duidelijk en direct: zoals de kinderpsycholoog eerlijk vertelde: “Dit is het verhaal, meer kan ik er niet van maken.”
  • Wees oprecht in je aandacht: wees bijvoorbeeld niet de medewerker achter de methode. Laat wat je leert, passen bij je eigen mens zijn. Luister om te begrijpen, niet om te reageren.
  • Laat je vakmanschap zien: zoals sommige zorgmedewerkers vanuit hun eigen professionaliteit aangaven wat ons gedrag met hen deed, wanneer we heftig reageerden; doe dat wel vanuit authenticiteit, bijvoorbeeld door te benoemen: ‘ik maak me zorgen over wat ik zie’

De missie van Marc Wijnen is om zorgmedewerkers met zijn verhaal te inspireren. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om oog te hebben voor hoe ouders zich verhouden tot elkaar, tot hun kind. En hoe je samenwerkt met de zorgprofessional. Iets waar nooit genoeg aandacht voor kan zijn.

Verdieping en ontmoeting

Na het plenaire gedeelte werd er in workshops dieper ingegaan op verschillende LACCS gebieden. Ook was er tijd voor ontmoeting tijdens de pauze en de avondmaaltijd. Uit de reacties van de deelnemers kunnen we concluderen dat het een geslaagde dag was, men vond het voor herhaling vatbaar!

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau