Cariljonplein 7 (dagbesteding De Keerkring)

De keerkring is een dagbestedingslocatie voor jong en oud met een ernstig verstandelijke beperking en Moeilijk Verstaanbaar Gedrag.

De Keerkring is ruim 10 jaar geleden opgericht als dagbesteding voor verstandelijk beperkte jeugdigen met toentertijd nog het label Ernstig Probleem Gedrag. Tegenwoordig wordt dit Moeilijk verstaanbaar Gedrag genoemd. Jongeren aan de voet van hun hormonale revolutie. Boordevol energie en niet weten hoe hiermee om te gaan c.q. te beheersen.

Door de bijkomende syndromen, voornamelijk autisme, is het moeilijk om overzicht over de dag te hebben, duidelijkheid te krijgen van de begeleider, niet begrepen worden, structuur te brengen in je dag, plotselinge veranderingen niet kunnen overzien.

Een scala aan punten waar je zoal tegenaan loopt als cliënt van de Keerkring. Door vallen en opstaan heeft het team zich specialist gemaakt tot begeleider van jeugdigen met een ernstig verstandelijke beperking en Moeilijk Verstaanbaar Gedrag.

De Keerkring heeft en streeft naar een sterk en gevarieerd team met ieder zijn eigen kwaliteiten en kracht. Door de samenstelling van verschillende individuen heb je een team met ervaring en een breed palet aan kennis.

Bekijk ook de fotoreportage in AmerZine (no. 1, 2018)

De begeleiders gaan op een creatieve manier om met de programma’s en activiteiten. Eenieder interpreteert een activiteit anders en geeft op zijn of haar manier invulling aan het programma.

Een simpel maar duidelijk voorbeeld is wandelen. Hieronder staan 3 manieren beschreven hoe je een activiteit als wandelen kan interpreten en er invulling aan kan geven.

  1. Het doel van de activiteit is prikkels reguleren. Rustige wandeling met een regelmatig tempo. Het liefst op lange paden waar weinig om je heen gebeurt.
  2. Het doel van de activiteit is sensopathisch. Het voelen van materialen tijdens de wandeling, lopen op verschillende ondergronden, het horen van verschillende geluiden (trein, vogels, etc.).
  3. Het doel van de activiteit is op sociaal vlak met je groepsgenoten een activiteit doen. Op elkaar kunnen wachten, aandacht verdelen en bovenal elkaar kunnen verdragen.

Drie verschillende wandelingen op drie verschillende manieren vorm gegeven en uitgevoerd.

De keerkring speelt in op de behoeftes van de cliënt. Hier speelt het “fingerspitzengefühl” een belangrijke rol. Naast de band die de begeleider opbouwt met de cliënt is hij ook in staat om de grote, maar vooral de kleine signalen van de cliënt op te vangen en op de juiste manier weet te interpreteren. Een kleine glinstering in de ogen die zeggen blij te zijn om je te zien tot een spiertrekje die altijd zichtbaar is wanneer een cliënt bang is. Het juist interpreteren en ernaar te handelen is een belangrijk ingrediënt van het zogenaamde fingerspitzengefühl.

Wanneer een cliënt zich begrepen en veilig voelt kan hij zichzelf zijn. En wanneer je jezelf kan zijn is er ruimte voor groei en zelfontplooiing. Door onze duidelijke consequente begeleidingsstijl, waar fysieke inspanning afgewisseld door belevingsgerichte activiteiten de leidraad in van het programma zijn, weet de cliënt wat hij aan ons heeft. Zo versterken wij de vertrouwensrelatie tussen cliënt en begeleider. Daarnaast stimuleren wij de cliënt tot het verleggen van grenzen. Het verleggen van grenzen betekend groei en ontwikkeling. Groei en ontwikkeling leidt tot zelfontplooiing. En zelfontplooiing is groei vanuit de cliënt zelf. Wanneer het voor hem goed voelt en wanneer hij er aan toe is.

Door het individu de aandacht en ruimte te geven die hij nodig heeft creëren we een ongedwongen sfeer op de groep waar iedereen elkaar verdraagt.

Ligging

Nieuwenoord is gevestigd op een beschermd, bosrijk terrein in het buitengebied van Baarn. Op loopafstand van De Keerkring bevinden zich een supermarkt, cultureel centrum en boerderij. Vanaf Nieuwenoord kunnen cliënten wandelen op en naar het landgoed van Kasteel Groeneveld. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Routeplanner