Diagnostiek en behandeling

Diagnostiek, begeleiding en behandeling voor mensen met een (vermoeden van een) verstandelijke beperking.

Het Centrum voor diagnostiek en behandeling (CDB) biedt diagnostiek, begeleiding en behandeling aan mensen met een (vermoeden van een) verstandelijke beperking. Om de juiste hulp of ondersteuning te kunnen bieden, is het noodzakelijk een goed beeld te hebben van de problemen waar iemand met een verstandelijke beperking tegenaan loopt.

Met onderzoek kan het CDB problemen verhelderen, verklaren en beschrijven. Deze analyse leidt tot adviezen over wat nodig is om de kwaliteit van leven te verbeteren, het ontwikkelperspectief te vergroten en problemen te verminderen.

Het CDB maakt beperkt gebruik van E-health in de vorm van apps die behandelaar en cliënt met elkaar delen.

Voorbeelden van vragen waarop het CDB antwoord kan geven:

 • Wat is er aan de hand met met mij, deze cliënt, mijn kind, of mijn broer of zus?
 • Wat zijn de mogelijkheden van mijn kind?
 • Hoe kan ik beter contact krijgen met anderen mensen?
 • Is er sprake van een psychiatrische problematiek?


‘We weten nu beter wat Steijn wel en niet aan kan, door inzicht in zijn intelligentie en hoe je het beste met hem omgaat.’
Kirsten en Steijn | Centrum voor Diagnostiek en Behandeling

 

Wat doet het CDB? 

Vragen aan het CDB worden opgepakt door een gedragsdeskundige en wanneer nodig werken verschillende disciplines samen. Het CDB richt zich op volwassenen en kinderen en biedt ondersteuning aan zowel cliënten als niet-cliënten van Amerpoort.

Het CDB biedt naast diagnostiek veel verschillende vormen van behandeling, zoals:

 • EMDR
 • Systeemtherapie
 • Cognitieve gedragstherapie (CGT)
 • Psycho Motorische Therapie (PMT)
 • Muziektherapie
 • Rouw en verlies counseling
 • Mindfulness 
 • Creatieve therapie


Zorgverzekering

U kunt bij het Centrum voor Diagnostiek en Behandeling terecht met een verwijzing van de huisarts en financiering vanuit de zorgverzekering. Wij kunnen aanvullende diagnostiek en/of behandeling bieden vanuit het 'product GZSP'. Uw huisarts kan u hier naartoe verwijzen. In deze informatiebrief (pdf) vindt u alle informatie over de vergoedingen vanuit de zorgverzekering.


Contact

Voor vragen over praktische zaken zoals wachttijden en financiering is het secretariaat bereikbaar via mail secretariaatCDB@amerpoort.nl  (bij voorkeur) of via de telefoonnummers 06-8397 4693 /  06-8250 5830.
 

Voor verwijzers

Het Centrum voor Diagnostiek en Behandeling van Amerpoort heeft wekelijks een (inhoudelijk) aanmeldspreekuur. Voor de maand mei en juni zijn dit de dagen en tijden waarop het telefonisch spreekuur bereikbaar is:

Datum

Tijdstip

Dinsdag 11-5-2021

14-15 

Dinsdag 18-5-2021

16-17 

Donderdag 27-5-2021

9-10

Donderdag 3-6-2021

15-16 

Vrijdag 11-6-2021

12-13 

Donderdag 17-6-2021

15-16 

 Donderdag 24-6-2021

9-10

Verwijzers kunnen bellen met 06-1279 1243 om inhoudelijk te overleggen over een nieuwe aanmelding. Voor interne cliënten is de gedragsdeskundige of AVG verwijzer.


Twijfel je of het CDB een passend hulpaanbod heeft? Wil je overleggen of het verstandig is om eerst diagnostiek te doen voor behandeling? Weet je niet zeker welke type behandeling het beste zal passen bij de cliënt of het behandeldoel dat jij stelde? Wil je even sparren over hoe behandeling te integreren in het hulpaanbod op de woonlocatie? Heb je een andere vraag; bel gerust!

Aanmelden kan via dit formulier: Aanmeldformulier Centrum voor Diagnostiek en Behandeling (.docx)
 

Wachttijd

Wij hebben helaas door alle maatregelen rondom corona en de lockdowns inmiddels een wachttijd van gemiddeld 8 maanden voor diagnostiek en behandeling. 

Wij zijn achter de schermen druk bezig om onze capaciteit uit te breiden waardoor wij hopen dat de wachttijd binnenkort weer korter zal zijn. 

De wachttijd kan verschillen per therapie. Het is daarom raadzaam contact met ons op te nemen wanneer u hier vragen over heeft.


Behandelaars / BIG-registratie

Brechtje Bon - 9927025925
Suzanne Florijn - 39059377325
Marije de Hoogd - 49916818725
Annemieke Hoogstad - 88915663125
Ans de Jong - 19061326625
Irene Kruithof - 59065632125

Kwaliteitsstatuut

Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van ‘geneeskundige ggz’, dat wil zeggen generalistische basis- ggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet, verplicht een kwaliteitsstatuut openbaar te maken. Dit betreft een goedgekeurd kwaliteitsstatuut. Download ons kwaliteitsstatuut (pdf-bestand).