Wet zorg en dwang

De wet zorg en dwang gaat over de balans tussen vrijheid en veiligheid.

De wet zorg en dwang gaat over de balans tussen vrijheid en veiligheid. Iedere cliënt van Amerpoort heeft recht op vrijheid. We gaan er daarom vanuit dat we geen onvrijwillige zorg toepassen, tenzij de veiligheid van de cliënt, of zijn of haar omgeving, in het gedrang komt.

Gedaan
Registratie
In 2022 zijn alle maatregelen onvrijwillige zorg door de begeleider opnieuw ingevoerd in het elektronisch cliëntdossier ONS. Er zijn 501 maatregelen ingevoerd voor 302 cliënten, dit is vergelijkbaar met vorig jaar (309 in 2021). Wél valt op dat veel maatregelen nog in concept staan en dat van een deel van de maatregelen de termijn is verlopen.

maatregelen ONS.png

Zoals in bovenstaande grafiek zichtbaar is, zijn de maatregelen die het meest worden toegepast ‘beperken van de bewegingsvrijheid’ en ‘insluiten’.

Bepaalde maatregelen moeten altijd worden geregistreerd. Sommige maatregelen hoeven alleen te worden geregistreerd als er verzet is gepleegd. Daarom is het belangrijk vast te leggen in hoeveel gevallen er verzet is gepleegd. Van de 501 maatregelen is bij 252 maatregelen verzet gepleegd, en bij 248 maatregelen niet.

Implementatie
We volgen landelijke ontwikkelingen op het gebied van de WZD en passen ons aan als dit nodig is. Er zijn binnen Amerpoort meer WZD-functionarissen bijgekomen en zij hebben scholing gehad om hun taak goed uit kunnen uitvoeren. De zorgverantwoordelijken zijn ook geschoold over hoe zij in ONS maatregelen kunnen schrijven en evalueren. We hebben ook scholing voor begeleiders gemaakt, maar door de overstap naar ONS zijn we nog niet toegekomen aan het uitvoeren hiervan.

Inspiratie
In een droomsessie hebben we met begeleiders en ervaringsdeskundigen over vrijheid gesproken. Ook zijn we met cliënten in gesprek gegaan. Op basis daarvan ontwikkelen we een meerjarig plan om teams te inspireren de vrijheid van cliënten te vergroten.

Geleerd
We hebben ontdekt dat ‘autonomie’ en ‘afhankelijkheid’ belangrijke thema’s zijn als het gaat om onvrijwillige zorg. Hierbinnen gaat het bijvoorbeeld over zoveel mogelijk zelf kunnen doen tijdens ADL-momenten (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen), zelf mogen beslissen over je lijf, je stem kunnen laten horen, maar ook over fysieke bewegingsvrijheid. Naast ‘autonomie’ en ‘afhankelijkheid’ zijn ook ‘je thuis voelen’ en ‘gelijkwaardigheid in de relatie begeleider-cliënt’ belangrijke thema’s gebleken.

Daarnaast hebben we geleerd dat het leren werken met ONS tijd nodig heeft en aandacht vraagt voordat alle maatregelen goed in het systeem staan. Aanvullend hebben we ervaren dat het stappenplan beter gevolgd kan worden.

Gepland
In 2023 willen we medewerkers van Amerpoort inspireren om na te denken en in gesprek te gaan over vrijheid. Dit doen we aan de hand van verschillende thema’s per doelgroep. Deze thema’s komen voort uit de droomsessies. Ook in 2023 houden we nog een aantal van deze droomsessies, vooral met cliënten. Per thema zullen we verhalen en voorbeelden ophalen uit de praktijk om zo andere collega’s te inspireren en op ideeën te brengen.

We gaan er zo snel mogelijk voor zorgen dat alle maatregelen goed in ONS staan. Daarbij zullen we ook aandacht hebben voor het begrip ‘verzet’ en ‘verondersteld verzet’.

Daarnaast brengen we aankomend jaar het stappenplan nog eens onder de aandacht. We gaan met elkaar in gesprek over hoe we dit binnen Amerpoort zo werkbaar mogelijk kunnen maken. Hierbij sluiten we aan bij landelijke ontwikkelingen op dit gebied.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau