Cliëntrisico's

Op verschillende manieren werken we aan een veilige leefomgeving voor cliënten.

Op verschillende manieren werken we aan een veilige leefomgeving voor cliënten. Daarbij is het goed om inzicht te hebben in welke risico’s cliënten lopen en te kijken welke maatregelen of begeleidingsafspraken er nodig zijn om die risico’s te beperken.

Gedaan
In ONS worden alle cliëntrisico’s in het cliëntdossier vastgelegd in één systeem. Ook worden de begeleidingsafspraken of doelen die op deze risico’s gemaakt worden, hierin vastgelegd. Zo kunnen alle betrokken begeleiders ze inzien. Zo weet iedereen hoe je met bepaalde risico’s bij een specifieke cliënt omgaat.

In ONS kunnen begeleiders de risico's ook extra toelichten. Hierdoor wordt de informatie en dus de zorg goed afgestemd op iedere cliënt.

Geleerd
We hebben geleerd dat het fijn is dat alle cliëntrisico’s in één systeem staan. Daardoor kunnen we nu makkelijker het overzicht behouden. Ook hebben we geleerd dat we de zorg beter op de cliënt kunnen afstemmen, doordat we begeleidingsafspraken kunnen maken en toelichting kunnen geven in het systeem.

Aanvullend hebben we geleerd dat het belangrijk is dat we over cliëntrisico's blijven praten, bijvoorbeeld in teamoverleggen. Zo kunnen we de veiligheid voor onze cliënten niet alleen beter waarborgen, maar ook blijven verbeteren.

Gepland
In 2023 is het invoeren, actueel houden en bespreken van cliëntrisico’s één van onze focuspunten voor goede kwaliteit van zorg. Volgend jaar willen we een overzicht opnemen van het aantal cliënten waarvoor cliëntrisico’s is ingevuld en welke risico’s het meest bij cliënten voorkomen. Hiermee willen we ook op organisatieniveau leren om de veiligheid voor cliënten preventief te kunnen bewaken.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau