Robot Leaphy brengt scholieren en cliënten bij elkaar

27 januari 2020

Hoe een eenvoudige opdracht voor inpakwerk leidt tot een mooie samenwerking en een bredere blik op het leven.

Op allerlei scholen ontdekken leerlingen tegenwoordig wat je allemaal kunt met moderne technologie. Ze doen dat door bijvoorbeeld te bouwen aan een Leaphy-robot. De cliënten van dagbesteding De Wissel in Amersfoort spelen daar een belangrijke rol in. En sinds kort zitten cliënten van De Wissel eens per maand naast de leerlingen in de klas.

Dit verhaal begint in het Sciencelab van het Corderius College in Amersfoort. Leerlingen kunnen hier drie uur per week besteden aan moderne technieken zoals 3D-printen, game design of robotica. Een robot kopen is duur. Maar in de hoek van het praktijklokaal stond nog wel een ongebruikte lasersnijder. Dus overlegde docent Olivier van Beekum met zijn leerlingen: zullen we zelf een robot ontwerpen? De docent bestelde elektronica via internet en de leerlingen gingen aan de slag. 

Leerlingen Hannah en Vroukje maakten uiteindelijk in 2016 het ontwerp voor Leaphy; een kleine bladvormige robot die ongeveer functioneert als een zelfrijdende auto. Met een speciaal programma op de computer kunnen de leerlingen de robot programmeren. Ook bouwen ze nieuwe functies in de robot en geven de leerlingen les in robotica op basisscholen in de buurt.

Leveren

Andere scholen wilden ook aan de slag met Leaphy. Maar hoe kun je dat allemaal leveren als kleine stichting? Via via kwam Olivier in contact met Nelleke Kruithoed, acquisiteur van Amerpoort. Cliënten van de Wissel  en van Het Binnenhof op  Nieuwenoord sorteren nu de onderdelen van Leaphy en maken daar pakketten van die naar de scholen gaan. Via WerktZo van Amerpoort kwam stichting Leaphy aan Chantal, die de hele logistiek organiseert. Inmiddels gaan er 200 pakketten met robotonderdelen per maand naar scholen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO. Mede dankzij de cliënten van Amerpoort. ”Zonder de hulp van De Wissel hadden we nooit zo snel kunnen groeien,” vertelt Olivier. 

Iedereen telt mee

Maar dat is niet de enige reden waarom hij zo blij is met de samenwerking. ”Op school dragen we uit: iedereen telt mee. Dus ook mensen met een beperking. Als school kom je niet zo snel terecht in de wereld van de sociale werkplaatsen. Waar twee werelden elkaar ontmoeten wordt het interessant. Ik geloof dat geluk zit in het contact met anderen. Dat wil ik de leerlingen ook graag leren; het enige wat telt is het effect dat je hebt op anderen. Wees je daarvan bewust en wees er voorzichtig mee.”

Natuurlijk

De docenten vonden het dan ook best spannend toen de cliënten van De Wissel in december 2019 voor het eerst in de klas kwamen om met de leerlingen samen te werken. Eens per maand gaan cliënten en leerlingen samen pakketjes inpakken voor uitbreidingssets en reserveonderdelen. Hoe zouden de pubers reageren? Olivier: ”Het contact verliep heel natuurlijk. Wij bieden werk, maar de cliënten komen ons ook iets brengen; plezier, relativering, het gevoel dat wij iets kunnen geven.”

Intussen blijven de leerlingen doorbouwen en experimenteren met Leaphy en ontdekken ze nieuwe mogelijkheden. Olivier: “Leerlingen denken niet zo gauw: dat zal wel niet kunnen. Daarin zijn wij als volwassenen dan weer een beetje beperkt.”
 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route