'Iedereen doet altijd zijn uiterste best'

25 oktober 2019

“Stel je voor je koopt een oranje bank. Je wacht. De bank heeft 6 weken levertijd. Je komt bij de winkel om hem op te halen, maar daar staat een rode bank voor je klaar."

“De verkoper legt uit. Ja, deze rode bank zit lekkerder, is beter voor uw rug. En past beter in uw interieur. Zo voelde het voor ons als ouders toen er besloten werd om Fleur van groep oranje naar groep rood te plaatsen”, aldus moeder Mirjam de Pagter. Zij is een van de sprekers tijdens het jubileumsymposium van TOZ (Thuis Ondersteunende Zorg) en KIDS (Kinderen in de Samenleving) op 16 oktober.

Symposium

Met dit symposium viert Amerpoort het 40 jaar bestaan van TOZ en het 25 jaar bestaan van KIDS. Bij TOZ begeleiden zo’n 25 begeleiders 64 kinderen met een verstandelijke beperking en hun gezinnen thuis. KIDS ondersteunt ouders, leerkrachten en begeleiders van bijna 100 kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand in het basisonderwijs.

Groeien

Als dagvoorzitter bijt manager Thea de Waal het spits af. Ze vertelt dat TOZ en KIDS niet alleen zijn gegroeid in het aantal kinderen dat ze begeleiden. “De medewerkers hebben zich ook geprofessionaliseerd en georganiseerd. In hun plannen voor de komende jaren staan dan ook professionaliseren, profileren en verbinden als belangrijkste thema’s aangegeven.” Dit symposium sluit daar naadloos bij aan.

Fleur-expert

Na de première van twee documentaires over het werk van TOZ en KIDS begeleiders, komt Mirjam de Pagter aan het woord om vanuit haar rol als moeder van Fleur te vertellen over wat zij belangrijk vindt. Zij noemt zich ‘Fleur-expert’ en geeft aan blij te zijn met Gery en Anja, de TOZ begeleiders van haar dochter. “Zij verstaan hun vak en kijken altijd naar het hele gezinsplaatje.”

Planning

Toch is het volgens haar ook interessant om te kijken waar het mis gaat. En er zijn best wat dingen misgegaan in de samenwerking tussen Fleurs ouders en Amerpoort. Na het voorbeeld van de rode bank, volgt een voorbeeld waarbij het mis ging in de planning en haar dochter opeens 4 KIDS-begeleiders bleek te hebben. “Je kunt je voorstellen dat vanuit het perspectief van een autistisch meisje dat niet werkt”, aldus Mirjam.

Brullende leeuwin

Hoe zij zich voelde de keren dat het mis ging? Mirjam klikt door naar de volgende dia. We zien een brullende leeuwin. “Ik was boos. In het eerste voorbeeld had ik het gevoel dat we als ouder niet gehoord of gezien werden en in het tweede voorbeeld dat er niet goed naar Fleur was gekeken.” Om meteen advies te geven hoe je in zo’n situatie het beste met haar als boze ouder kan omgaan. “Ik kan me voorstellen dat je met een boog om me heen gaat. Maar het belangrijkste is zo’n signaal oppakken en vanuit je deskundigheid met mij het gesprek aan gaan.”

Uiterste best

Een advies dat we allemaal ter harte kunnen nemen. Zeker als Mirjam zegt uit te gaan van het principe van de Amerikaanse hoogleraar Brené Brown dat iedereen altijd zijn uiterste best doet binnen de mogelijkheden die hij of zij heeft. Het verhaal van Mirjam maakt indruk op de zaal. Ze geeft aan dat het cliché klopt; dat ze veel leert van haar dochter met een verstandelijke beperking. Of zoals Mees, het broertje van Fleur, het noemt: “een verstandige beperking.”

Driehoek

Ook de volgende lezing gaat over samenwerken. Jettie van der Ploeg (trainer, coach en begeleider bij Talant) vertelt stap voor stap de essentie van Driehoekskunde. Vertrouwen is volgens haar de essentiële voorwaarde om samen te werken. Zij beaamt dat goed contact met de ouders heel belangrijk is. “Zorg goed voor het kind, maar zorg nog een beetje beter voor moeder of vader. Want ken je de ouders, dan ken je het kind.” Ze verwijst naar de boeken van orthopedagoog Chiel Egtberts en de website www.drienamiek.nl voor wie meer wilt weten over driehoekskunde.

Workshops

Na de lunch met kennismarkt, volgen de aanwezigen in de middag twee workshops. Ze kunnen kiezen uit workshops over afstand en nabijheid, basic trust, gebarentaal, op weg naar zindelijkheid, een levend verlies, Sporten en bewegen - hoe vind je de weg? of Leespraat. Vol inspiratie gaan de ruim 120 deelnemers van het symposium terug naar huis. Deze dag smaakt naar meer. Of het Expertisecentrum van Amerpoort volgend jaar ook thema-avonden kan organiseren?!

De films van TOZ en KIDS komen binnenkort online te staan.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route