Familiedag 2019: toneelstuk 'Lastige Ouders' raakt

06 april 2019

De Nieuwenoord familiedag bracht dit jaar het toneelstuk 'Lastige Ouders' naar het Cultureel Centrum van Amerpoort. Een indrukwekkende voorstelling die voor herkenning en ontroering zorgde.

"Lastige Ouders" is het verhaal van actrice Marike van Weelden. Zij is moeder van een zoon met een ernstige verstandelijke beperking. Samen met theatermaker Pieter Tiddens bewerkte zij haar dagboeken tot deze indrukwekkende voorstelling. In dit stuk geven zij een indringend beeld hoe het is om met een kind te leven dat voortdurend zorg nodig heeft. Een persoonlijk verhaal over verdriet, onmacht, frustratie, maar ook liefde en geluk.   

Geraakt

Na afloop gaan beide acteurs met de zaal in gesprek. Veel aanwezigen zijn diep geraakt. "Dit verhaal klopt zo", zegt een broer. "Het is zo herkenbaar. Jullie moeten dit ook voor groot publiek spelen. Er is zoveel onbegrip, er zijn zoveel mensen die niet weten hoe het echt is." Een aanwezige begeleider geeft aan dat ze het goed vindt om het verhaal van de ouders te zien voordat iemand in een instelling komt wonen. Je weet vaak niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan."

Luisteren

Actrice Marike vertelt dat het toneelstuk eindigt met het moment waarop haar zoon als zevenjarige uit huis gaat. Maar dat er eigenlijk ook een deel twee is. Het verhaal van de 'goodwill' van de begeleiders die ontzettend hun best deden, maar in het begin ging het helemaal niet goed met haar zoon. "Ik had het geluk dat de instelling waar Faas woont, ons toeliet om "lastige ouders" te zijn en dat we zijn gaan samenwerken. Faas is nu 14 en ik ben supertrots op het team om hem heen. Zij werken vanuit hun hart en betrekken ons." Een aanwezige moeder kan beamen hoe belangrijk dat is. "Blijf altijd luisteren naar ouders, broers en zussen."

Helden

Een andere moeder steekt begeleiders een hart onder de riem. "De mensen in de zorg zijn mijn helden. Ik heb groot respect voor mensen die die dit werk doen. Misschien een idee ook een toneelstuk vanuit de zorg te maken? Om hun kant van het verhaal te horen?" Zo kunnen we beide werelden samenbrengen.

Na afloop is het toneelstuk in boekvorm te koop. Met de opbrengst daarvan gaat actrice Marike van Weelden een nieuw boek schrijven. Ook is er een gratis boekje met de meest gestelde vragen en antwoorden van eerdere voorstellingen.

High tea

Dan is het tijd voor de high tea. Familie haalt hun op Nieuwenoord wonende zoon, dochter, broer of zus naar het Cultureel Centrum. Met een opkomst van ruim 160  mensen, een indrukwekkende voorstelling en een gezellige high tea na afloop, is het een waardevolle familiedag.

Voorstelling komt terug in 2020

De voorstelling 'Lastige Ouders" komt volgend jaar opnieuw naar Amerpoort: op donderdag 6 februari 2020. Dan zijn alle familieleden en medewerkers van harte welkom. Hou de website in de gaten: www.krachtvanbeleving.nl/voorstellingen/lastige-ouders/

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route