Etrog bij herdenking Apeldoornsche Bos

30 januari 2019

In Apeldoorn is maandagmiddag de deportatie herdacht van 1300 joodse patiënten en verplegers van Het Apeldoornsche Bos naar het vernietigingskamp Auschwitz.

Alle patiënten en verplegers van de psychiatrische inrichting werden van 21 op 22 januari 1943 door de Duitse bezetter weggevoerd. Cliënten en medewerkers van locatie Etrog waren evenals vorige jaren bij deze herdenking aanwezig. Om niet te vergeten wat er met hun familie in de oorlog is gebeurd. Na de bijeenkomst volgde een tocht naar het monument voor de slachtoffers in het Prinsenpark. Daar werden kransen en bloemen gelegd. Namens Amerpoort is bij het monument een krans gelegd.

In jeugdpaviljoen Het Apeldoornse Bos, Achisomog, woonden moeilijk opvoedbare kinderen en kinderen met een verstandelijke beperking. Zo was de herdenking in Apeldoorn ook een moment van herkenning. Oudere bewoners van Etrog herkennen het tehuis waar ze als kind hebben gewoond. Locatie Etrog van Amerpoort is één van de rechtsopvolgers van het Apeldoornse Bosch.

Opinieblad Vrij Nederland publiceerde dit jaar een indrukwekkende reconstructie van de deportatie. Lees hier het hele verhaal.

Foto's: Jaap Kleve

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route