Inzet EMDR-therapie bij mensen met ernstige VB

22 april 2024

De diagnostiek en behandeling van psychotrauma bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking (EVB).

๐˜“๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต๐˜ช๐˜จ ๐˜ซ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜Œ๐˜๐˜‰ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ค๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ง ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ธ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ด๐˜ฏ๐˜ช๐˜ท๐˜ฆ๐˜ข๐˜ถ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ ๐˜ซ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ. ๐˜“๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช ๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ฌ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ-๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต๐˜ฌ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ฌ๐˜ต. ๐˜๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฎ, ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฎ ๐˜ซ๐˜ถ๐˜ช๐˜ด๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ, ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ฌ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ, ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ญ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜จ. ๐˜“๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช ๐˜ธ๐˜ช๐˜ญ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ญ๐˜ข๐˜ฃ ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ซ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ต. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ด ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ ๐˜ฐ๐˜ฑ. ๐˜ก๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜จ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜“๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ด๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ป๐˜ฐ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ.
 
Bij mensen met EVB (IQ 20-35) doen zich verschillende uitdagingen voor in de diagnostiek van traumagerelateerde klachten en stoornissen, omdat ze zeer beperkt tot niet kunnen vertellen over hun gevoelens en ervaringen. In de praktijk wordt er maar zelden gedacht aan PTSS, en als men wรจl een PTSS vaststelt, dan wordt een traumagerichte behandeling nog weinig ingezet.

Annemieke Hoogstad, onderzoeker bij Amerpoort, deed een gecontroleerde pilotstudie bij drie volwassenen met een ernstige VB. Daar bleek de EMDR-verhalenmethode een passende en veilige manier om traumabehandeling te geven. Na de EMDR waren de PTSS-klachten en problematisch gedrag verminderd.

Annemieke Hoogstad publiceerde een artikel over haar onderzoek, de inzichten en de behandling van Levi in het EMDR magazine (pdf-betand).

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliรซnten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau