Alles wat je moet weten over Pesach

21 april 2024

Amerpoort vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan de identiteit en gezondheid van haar cliënten en medewerkers. Er zijn cliënten en medewerkers die Pesach vieren. Chag Pesach sameach!


Pesach begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de joodse kalender een nieuwe dag begint, dus op maandagavond 22 april 2024 (Sederavond).15-22 Nisan.  Joods Paasfeest of Feest van de ongezuurde broden.
Pesach (Joods Pasen) is een eeuwenoud feest dat zijn oorsprong vindt in de geschiedenis van het volk Israël, waarbij de uittocht van het joodse volk uit Egypte wordt herdacht.Heel lang geleden werd met dit feest de eerste oogst van het nieuwe jaar gevierd. De eerste gerst en de eerste lammetjes werden geofferd.Tegenwoordig wordt de uittocht van het joodse volk uit Egypte herdacht. Na een periode van ongeveer 400 jaar slavernij in Egypte wordt dat volk door een van haar leiders, Mozes, Egypte uitgeleid op weg naar het beloofde land Israël.Schoonmaak
Om dit feest te kunnen vieren wordt het hele huis grondig schoongemaakt. De keuken krijgt een extra beurt. Alle bestek wordt uitgekookt en het speciale Pesachservies wordt klaargezet. Met Pesach mogen alleen levensmiddelen zonder gist gegeten worden (ongedesemd).

Het feest duurt zeven of acht dagen.

Sederavond
Op de vooravond (Sederavond) wordt over de uittocht verteld en wordt er gegeten van voedsel waardoor je aan die tijd moet terugdenken, bijvoorbeeld het bittere mierikswortel. Daarna worden er lekkere dingen gegeten.In Israël duurt Pesach tot 21 Nisan (29 april), daarbuiten eindigt het feest op de 22e Nisan (30 april).


Chag Pesach sameach!


Bron en meer informatie:
www.beleven.org/feest/pesach

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau