Hoe is het een week na de brand in Breukelen?

27 maart 2024

Een grote brand in Breukelen werd voorkomen door heldhaftige acties, waarbij alle bewoners veilig werden geëvacueerd.

Ruim een week geleden werden we opgeschrikt door een grote brand op een van onze locaties in Breukelen. Een brand van deze omvang, is op papier een rampscenario. Dat is het gelukkig niet geworden, dankzij het daadkrachtige optreden van heel veel mensen.

Wat is er gebeurd?
De brand werd in de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 maart rond 04.00 uur ontdekt door vrachtwagenchauffeur Cornel Gorsselink. Hij bezorgt brood bij de Aldi verderop in het dorp en zag meters hoge vlammen uit een container komen van het naastgelegen restaurant Loetje. Die vlammen raakten inmiddels de rieten kap van de woonboerderij. Hij is uitgestapt en is in de vonkenregen heel hard op alle ramen gaan bonken. Een andere vrachtwagenchauffeur van de HEMA heeft ondertussen 112 gebeld. Een bewoner die wakker werd van het gebonk, heeft Cornel alert en kordaat naar de slaapdienstbegeleider gebracht. Vervolgens zijn alle 15 bewoners (met een lichte en matig verstandelijke beperking) en alle huisdieren in veiligheid gebracht in het naastgelegen zomerhuis. Rond 5.00 uur zijn de bewoners geëvacueerd naar een andere locatie van Amerpoort in Vinkeveen. Dezelfde avond konden zes bewoners terug naar het zomerhuis, dat inmiddels veilig was verklaard door de brandweer. Daar was nazorg aanwezig. Vrijdag 22 maart konden weer vijf bewoners terug naar hun appartementen aan de achterzijde van de boerderij. De appartementen van de overige vier bewoners moeten gerenoveerd worden. Tot die tijd worden deze bewoners opgevangen in Vinkenveen.

Hoe gaat het nu?
De rust is inmiddels teruggekeerd in Breukelen. Het terrein is opgeruimd en deels afgezet. De sporen van de brand zijn wel nog duidelijk zichtbaar. Het merendeel van de bewoners die weer terug zijn, hervatten hun gewone leven, maar willen liever niet over de brand praten. Dat is te pijnlijk. Sommigen dromen nog over de betreffende nacht. Het is behoorlijk schrikken om door brandweermannen met maskers wakker te worden gemaakt. De bewoners zijn zorgzaam naar elkaar en informeren zeer regelmatig naar hun medebewoners die nog in Vinkeveen verblijven. “Gaat het goed met ze? Ze zagen een beetje bleekjes. Doe je de groetjes van ons?” De vier bewoners in Vinkenveen voelen zich begrijpelijkerwijs een beetje ontheemd, wetende dat hun medebewoners allemaal weer terug zijn en hun terugkeer nog even op zich laat wachten.

Hulp en samenhorigheid
“De donkere nacht maakt de sterren zichtbaar.” Wat blijkt dit gezegde waarheid in de praktijk. Er is er zoveel hulp en bijstand geweest tijdens en na de brand. Allereerst de heldenrol van Cornel, die erger heeft voorkomen. Natuurlijk de brandweer die snel en in groten getale aanwezig was. Maar ook alle collega’s die ’s nachts en overdag mee hebben geholpen in de zorg voor en opvang van de cliënten en het informeren van de verwanten. De woningbouwvereniging en managers van Breukelen en Vinkenveen die alles op alles hebben gezet voor een spoedige terugkeer naar de woning. Collega zorgorganisatie Careyn die hun gedeelde locatie met Amerpoort beschikbaar stellen. En niet te vergeten alle blijken van medeleven van buren en betrokkenen. Van paashazen van Stedin en taarten van de HEMA tot mooie bossen bloemen van buren en verwanten. Hartelijk dank aan iedereen voor de hulp en het medeleven!

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau