Grote Iftarmaaltijd bij locatie Sculpturentuinlaan

28 maart 2024

Het is een donderdagavond, een dag midden in de islamitische vastenmaand ramadan. De dagen en avond ervoor is er door de begeleiders en hun familieleden en de bewoners hard gewerkt om verschillende gerechten op tafel te krijgen. Vanaf zes uur ’s avonds druppelen de gasten binnen. Bewoners, medewerkers, vrienden, familie en buren nemen plaats aan de mooi gedekte tafels.

Samen zijn met elkaar
Als iedereen aan tafel zit, heten José Nederend, manager zorg en Nadia Boughaf, coördinerend begeleider iedereen welkom. Bewoonster Youssra vertelt wat de ramadan voor haar betekent: samen zijn met elkaar. Dat je stilstaat voor mensen die het minder goed hebben. En het is gezond voor je lichaam en je hoofd. “Ik denk dat jullie wel trek hebben, we beginnen met soep en daarna kan je langs het buffet lopen”. Intussen is het 18.57 uur, de zon gaat onder en mag iedereen met een dadel en een glas water de vasten verbreken.

Op de Sculpturentuinlaan vasten drie medewerkers en vier bewoners vanwege de ramadan. Daarnaast doen twee bewoners mee uit solidariteit. José en Youssra vertellen dat de groep voor de grote Iftarmaaltijd elk jaar groter wordt. José: “Waar we ooit zijn begonnen met zeven mensen, ontvangen we elk jaar meer mensen, vanavond zijn dat er 41.” Youssra lacht en vult aan dat er een groter pand nodig is om volgende jaar meer mensen te kunnen ontvangen.

Praten, luisteren en lachen
De gerechten zijn heerlijk, er wordt geproefd en aan elke tafel wordt gepraat, naar elkaars verhalen geluisterd en gelachen. Voordat het toetje wordt geserveerd, noemt Youssra iedereen op die heeft meegeholpen. De bewoners die meehielpen met de voorbereiding en tafeldekken. En dank aan begeleiders Nadia, Naïma Ahrouch en Yassine Essabbar die het eten met hun familie hebben voorbereid. Een laatste applaus is voor iedereen die is gekomen. Rond kwart voor tien loopt de Iftar ten einde en wordt er door een kleine groep opgeruimd en nagepraat.

De ramadan eindigt op 9/10 april met het Suikerfeest, dat drie dagen duurt. We wensen iedereen een fijne ramadan en een fijn Suikerfeest! Wil je meer weten over ramadan, lees dan Alles wat je moet weten over ramadan.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau