Wat onmogelijk lijkt, toch mogelijk maken

20 maart 2024

Particulier Ouderinitiatief De Droom van Schalkwijk

“Kijk, hier komt Ivo te wonen, zo kan hij lekker alles in de gaten houden. Dat is echt wat voor hem.” Ivo is een van de 24 kinderen die eind 2024 in De Droom van Schalkwijk komt wonen. De Droom van Schalkwijk is een ouderinitiatief in een landelijke omgeving met wonen, dagbesteding en een familiehuis. Voor matig/ernstig verstandelijk beperkte jongvolwassenen tussen de 18 en 23 jaar.

Simon Uijterwaal, een van de initiatiefnemers leidt ons met veel trots en enthousiasme rond langs en door de 3 woningen, dagbesteding, familiehuis en hooiberg: “Het is echt een droom die werkelijkheid wordt en het is een droom om hier te wonen.”

Iedere woning heeft een gezamenlijke woonkamer, keuken en overdekt terras. Alle bewoners hebben een studio met eigen badkamer. Ondanks dat de bewoners niet rolstoelgebonden zijn, is de woning wel ingericht voor mogelijke veranderingen in hun leven.

De samenstelling van de bewoners per woning is uitgebreid en gedegen tot stand gekomen. Met behulp van de gedragsdeskundigen zijn alle kinderen met hun wensen, behoeften en zorgvraag besproken en ingedeeld zodat iedereen straks op een woning woont die het beste bij hem of haar past.

Het is een unieke locatie, want naast wonen is er ook een gebouw met uitzicht op het groen waar alle bewoners gebruik gaan maken van de dagbesteding. Met een grote keuken, rustige ruimtes en een indeling met verschillende ruimtes waarin er van alles mogelijk is.

Buiten komt er naast de hooiberg, waar bewoners ook een beetje kunnen klussen, een moes- en beleeftuin en de mogelijkheid voor het houden en verzorgen van kleine dieren. Het familiehuis is voor familieleden die graag bij hun kind willen logeren, waar verjaardagen en feestdagen gevierd kunnen worden en waar de ouders elkaar kunnen ontmoeten.

Coaching en inspiratie
Amerpoort ondersteunt, begeleidt en levert de zorg. In eerste instantie verliep het contact en begeleiding via Alfons Klarenbeek. Simon: “Alfons heeft ons gecoacht en maakte voor ons het verschil hoe hij het heeft aangepakt.”

De samenwerking met Amerpoort wordt nu intensiever, daarom werd op 8 maart een samenwerkingsovereenkomst getekend met de ouders die het bestuur van De Droom van Schalkwijk vormen, bestuurder Hans den Hollander en directeur Andreas Trauernicht van Amerpoort.

Amerpoort zoekt voor De Doom van Schalkwijk nog medewerkers voor hun zorg en begeleiding van de jeugdige bewoners en hun verbonden ouders. Simon Uijterwaal: “Wij geloven dat samen met de professionals 1 en 1 3 is.”

Door hun aanpak en inmiddels jarenlange ervaring door het realiseren van dit initiatief hebben de ouders van De Droom van Schalkwijk een enorme hoeveelheid kennis opgebouwd die ze graag delen met andere ouders met vergelijkbare dromen voor hun kind met een verstandelijke beperking. Ze willen een voorbeeld zijn en anderen inspireren om ook een ouderinitiatief op te zetten.

Aan de keukentafel
In september 2015 startte dit initiatief met een droom aan de keukentafel van Sandra en Simon Uijterwaal. Samen met andere ouders die zij kenden van de dagbesteding van hun zoon Daan hebben ze in de jaren die volgden deze droom verwezenlijkt: een woonvoorziening met dagbesteding en buitengebied waar hun kinderen hun leven lang kunnen wonen.

De meer dan betrokken ouders hebben alles gedaan en op alle mogelijke deuren geklopt om dit voor elkaar te krijgen. Bij de ouders was veel kennis van de zorg en andere disciplines aanwezig, maar er waren ook behoorlijke financiële en organisatorische uitdagingen. Zo stegen de bouwkosten enorm en werd het bestemmingsplan van de locatie gewijzigd. Dankzij de vele donateurs, sponsors en acties van verenigingen en bewoners uit Schalkwijk en omgeving is het gelukt: eind 2024 wonen 24 kinderen in De Droom van Schalkwijk.

En dat de droom nu werkelijkheid wordt, daar zijn de ouders eigenlijk helemaal niet verbaasd over: “ We hebben nooit gedacht dat het ons niet zou lukken.”

Meer informatie: dedroomvanschalkwijk.nl.

Werken bij De Droom van Schalkwijk?
Zaterdag 20 april om 10.00 uur is het open dag voor geïnteresseerde zorgmedewerkers op de plek waar de Droom van Schalkwijk gebouwd wordt!

Graag aanmelden bij Dedroomvanschalkwijk@gmail.com.
Bestuursleden van De Droom van Schalkwijk en de betrokken manager zijn aanwezig om jou een rondleiding te geven en alles te vertellen over deze indrukwekkende plek!

Twijfel je nog om te solliciteren of ben je gewoon heel nieuwsgierig? Je bent van harte welkom, de koffie en thee staat klaar! De sollicitatiegesprekken staan gepland op donderdag 25 april.

Bekijk de vacature voor begeleider B/C

Bekijk De Droom van Schalkwijk vanuit de lucht:

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau