Medezeggenschapsregeling is klaar

13 december 2023

Organisatie medezeggenschap op centraal niveau en verhouding centrale cliëntenraad en lokale raden.

In de medezeggenschapsregeling staat hoe Amerpoort de medezeggenschap op centraal niveau organiseert en hoe de centrale cliëntenraad zich verhoudt tot de lokale raden. Deze regeling is klaar en afgelopen week ondertekend door zowel de CCRC als de CCRV. Een heuglijk moment, waarbij taart werd aangesneden, want het heeft best veel tijd en moeite gekost om tot deze regeling te komen. De wisseling van bestuurders heeft hierin ook zeker niet meegeholpen.

Maar, hij is er, en daar zijn we heel erg blij mee. Nu kan de vertaalslag gemaakt worden naar de lokale medezeggenschap. En dat komt mooi uit! Want de transitieplannen voor de divisies zijn ook klaar, de managementteams van de divisies zijn (bijna) op volle sterkte. Dit betekent dat we samen kunnen gaan bouwen aan wat de wet van ons vraagt: inspraak overal voor alle cliënten van Amerpoort en medezeggenschap organiseren in een heldere structuur, van lokaal naar centraal en vice versa. Team medezeggenschap zal de zorgdirecteuren hierin met raad en daad bijstaan. Zodat de stem van de cliënt kan klinken en ook gehoord kan worden!

Nieuwe wet op de medezeggenschap
De nieuwe wet op de medezeggenschap voor cliënten in zorginstellingen zag het licht in 2018 en kwam in 2020 door de Eerste Kamer. Vanaf dat moment vertelt deze wet (WMCZ 2018) ons hoe wij in zorginstellingen inspraak en medezeggenschap voor en door cliënten (of hun vertegenwoordigers) moeten regelen. Dus ook binnen Amerpoort. Eén van de dingen die vanuit deze nieuwe wet moest gebeuren was het schrijven van een medezeggenschapsregeling.

Team Medezeggenschap

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau