Door samenwerken kan je veel bereiken

14 december 2023

We hebben iemand een veel beter leven gegeven. Met dat gevoel blikken Amerpoort-collega’s Dimphna, Nadine en Bianca terug op hun samenwerking om Marie een nieuw thuis te geven.

We hebben iemand een veel beter leven gegeven. Met dat gevoel blikken Amerpoort-collega’s Dimphna, Nadine en Bianca terug op hun samenwerking om Marie een nieuw thuis te geven. Marie zat in een vervuild huis en haar gezondheid holde achteruit. Binnenkort viert ze kerst en gaat ze gourmetten met haar huisgenoten van de Paladijnenweg.

Marie (35 jaar) woonde ruim 14 jaar samen met een man die 47 jaar ouder was. Hij ging dementeren, werd vorig jaar opgenomen en overleed afgelopen zomer. Marie probeerde alles zelf te regelen, maar de schulden stapelden zich op, ze had haar diabetes niet goed onder controle en stuurde riskante filmpjes rond. Het Leger des Heils kwam dagelijks langs voor de diabetescontrole en om haar te helpen met douchen. Elke week kwam er ambulante begeleiding van een andere VG-organisatie in de regio aan de deur, maar ze deed regelmatig niet open. De woningbouwcoöperatie stond op het punt om haar het huis uit te zetten.

Als in juni de zorgaanvraag van Marie binnenkomt bij het Klantbureau, heeft deze onmiddellijk de aandacht van Nadine van Steenis: “Toen ik deze casus las, voelde ik aan alles ‘hier moeten we zo snel mogelijk mee aan de slag.’ “Nadine schakelt heel snel met de collega’s op de Paladijnenweg, een Amerpoort-locatie op een steenworp afstand van Marie’s huis.

Op een warme dag in juni komen Nadine, Dimphna, Marjon voor het eerst langs bij Marie met de ambulante hulp. Het is voor hen direct duidelijk dat Marie zo snel mogelijk hulp nodig heeft: haar huis is vervuild en het is zichtbaar dat ze zichzelf niet goed verzorgt.

“Ik wilde haar eigenlijk direct oppakken en meenemen.”, zegt Bianca Kuik – Schmitz terugkijkend op de eerste keer dat zij Marie bezocht.

Bordjes eten aan de deur
De collega’s bij Amerpoort zetten alles in het werk om Marie te verhuizen naar de Paladijnenweg.
Marjon van Rijn, coördinerend begeleider bij Amerpoort maakt contact met Marie door haar ’s avonds eten te brengen. In de zes weken die volgen brengen de collega’s van de Paladijnenweg elke avond een bord eten bij haar langs. Langzamerhand groeit het vertrouwen van Marie. Ze komt ook langs bij de Paladijnenweg om te kijken welke ruimte ze voor haar hebben en de andere bewoners te ontmoeten.

Op de achtergrond regelen Nadine, Dimphna, Marjon, Bianca, gedragsdeskundige Vera van den Hout en manager Maaike de Vries de overdracht door veelvuldig overleg met de ambulante zorg, het Leger des Heils, het wijkteam, het doorbraakteam van de gemeente, het zorgkantoor en de woningbouwcoöperatie.

Vanwege de opgelopen schulden, dreigende uithuiszetting en mensen die haar online oplichten, regelt Ankie Anneveldt van het Klantbureau een bewindvoerder. Iedereen is overtuigd van het belang van een goed thuis voor Marie. De woningbouwcoöperatie werkt daarin niet mee omdat zij Marie geen andere huurwoning willen toewijzen zolang er nog een huurschuld openstaat van haar andere woning. Nadat de gemeente de helft van de huurschuld op zich neemt en de burgemeester zich er persoonlijk mee bemoeit zijn er geen belemmeringen meer voor de verhuizing van Marie naar de Paladijnenweg.  

Na groen licht van alle partijen voor de verhuizing van Marie, steken de collega’s van Amerpoort wederom de handen uit de mouwen. Bianca, die net vakantie heeft, regelt via haar man een busje voor het verhuizen. Dimphna, ook net met vakantie, pakt alle spullen in voor Marie. Niet alleen collega’s zetten zich in voor Marie, twee cliënten van de Ontdekking verhuizen haar spullen en regelen een wasmachine voor haar.

Er zijn nog wel zorgen. Het blijft lastig om de diabetes goed te reguleren en te letten op een gezond voedingspatroon. Haar online gedrag leidt nog regelmatig voor vervelende situaties. Door haar bewindvoering heeft dit geen enorme financiële gevolgen, maar het heeft wel mentale weerslag op Marie.

Marie vindt het lastig om direct hulp toe te laten. Zelf zegt ze hierover: “Ik ben iemand die het liefst   voor iemand anders zorgt dan voor mezelf. Daarom vind ik het soms wel lastig om hulp toe te laten.” 

Gelukkig laat Marie steeds meer zorg toe en deelt vaker haar zorgen en problemen. Naast een bewindvoerder heeft Marie intussen ook een mentor. Op deze manier kunnen Dimphna, Bianca, Marjon en de andere begeleiders haar steeds betere ondersteuning bieden waar nodig en vrijheid geven waar mogelijk.

Marie: “Ik wil niet meer terug en ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik woon hier heel fijn.”

Sinds kort gaat Marie eens per week naar de Foortse brug waar ze verschillende binnen- en buitenklussen doet. Daar heeft ze het naar haar zin. Ook gaat ze met diverse medebewoners mee naar Buitengewoon Fluor en bezocht ze het Sinterklaasfeest in Leusden. Ondanks dat kerst voor haar gemengde gevoelens oproept uit haar jeugd, heeft ze haar appartement versierd met kerstverlichting en is ze nieuwsgierig naar het gezamenlijk gourmetten met haar medebewoners.

Door de handen ineen te slaan is het de collega’s van Amerpoort gelukt om Marie weer een fijn thuis te geven op de Paladijnenweg in Amersfoort. Dimphna Roelofs – Hazeleger, coördinerend begeleider bij Amerpoort: “Als ze zo was doorgegaan, dan had ze het waarschijnlijk niet overleefd.”

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau