Burgemeester en minister op inclusief stembureau Baarn

22 november 2023

Burgemeester Mark Röell ontvangt Hugo de Jonge op inclusieve stembureau van Sherpa en Amerpoort

Woensdagmorgen 22 november ontving burgemeester Mark Röell van Baarn, minister Hugo de Jonge op het inclusieve stembureau van Sherpa en Amerpoort. De minister sprak daar de prokkelduo’s die werkzaam zijn op dit stembureau. Prokkelduo’s bestaande uit een persoon zonder en met (lichte) verstandelijke beperking zorgen er, samen met medewerkers van de gemeente van Baarn, voor dat alles goed verloopt. Het stembureau opende vandaag voor de derde keer haar deuren. Het is hiermee mogelijk dat mensen met een (licht) verstandelijk beperking ook hun stem kunnen laten horen.

Prokkelduo’s
Dit jaar zijn er op het stembureau in Woonwijk Eemeroord meerdere prokkelduo’s actief als stembureauleden. Voor de stembureauleden is dit een goede manier om te laten zien dat het voor hen belangrijk is om deel uit te maken van de maatschappij en dat zij meer zijn dan iemand met een beperking. Nils (32) is ervaringsdeskundige en helpt voor de tweede keer mee bij een stembureau: “Het is fijn om mensen te ontvangen en de weg te wijzen. Het is nog steeds niet voor iedereen duidelijk hoe stemmen gaat. Vanmorgen bleek iemand die hier wilde stemmen, dat in een andere gemeente te moeten doen. Op dat moment zijn we ook een luisterend oor”. Naast de prokkelduo’s ontvangen ervaringsdeskundigen van Sherpa en Amerpoort de mensen op het stembureau in de functie van gastheer en gastvrouw.

Demissionair minister Hugo de Jonge ging op het stembureau in gesprek met de ervaringsdeskundige cliënten. Hij liet zich onder andere door Eline uitgebreid uitleggen hoe de procedure is als hij op dit bureau zou komen stemmen. ,,Dit stembureau in Baarn is heel inclusief; ze zorgen ervoor dat iedereen zijn stem kan uitbrengen. Ik kom dan ook graag persoonlijk even kijken hoe  het er hier aan toe gaat,” aldus De Jonge. Eline geeft de minister nog de tip om te letten op het gebruik van moeilijke woorden in brieven van de overheid.

In elke gemeente minimaal één inclusief stembureau
In elke Nederlandse gemeente minimaal één inclusief stembureau − met een duo bestaande uit een persoon zonder en met (lichte) verstandelijke beperking. Dát is de wens van Stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne. Want mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij.

In 220 gemeenten zijn vandaag inclusieve stembureaus waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. Wederom een stijging ten opzichte van de vorige verkiezingen afgelopen maart. Goed nieuws, vindt stichting Prokkel, want op deze manier wordt de samenleving steeds inclusiever. En is de bezetting van stembureaus een meer reële afspiegeling van de samenleving.

Op de foto's: minister Hugo de Jonge, burgemeester Mark Röell, Corina Landman, Eline Kampen, Ronald Overduin, Nils Horst, Sven van Scheijndel.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau