Tweede Kamerverkiezingen: hoe werkt dat voor cliënten?

19 oktober 2023

Mensen met een verstandelijke beperking hebben ook stemrecht.

Op woensdag 22 november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het beloven spannende verkiezingen te worden! Naar verwachting gaan veel mensen stemmen. Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben stemrecht. Hoe zit dat? En hoe kunnen begeleiders en verwanten cliënten ondersteunen bij het uitvoeren van hun stemrecht? 

Cliënt bepaalt zelf of hij wil stemmen 

Volgens de wet hebben mensen met een verstandelijke beperking ook stemrecht. De cliënt moet zelf aangeven of hij/zij wil stemmen of niet. Kan de cliënt dat niet zelf beslissen, dan overlegt de begeleider met de verwant of wettelijk vertegenwoordiger. 

Een cliënt bepaalt zelf op wie hij of zij wil stemmen. Begeleiders of verwanten mogen wel uitleg geven over de verkiezingen en het gebruik van het stembiljet. Hulp in het stemhokje is alleen toegestaan bij mensen met een fysieke beperking.  

Zelf stemmen, volmacht geven, in een andere gemeente stemmen 

Een cliënt kan zelf stemmen. Is dat niet haalbaar of mogelijk? Op de achterkant van de stempas kan de cliënt een volmacht geven. De persoon die namens de cliënt gaat stemmen, brengt die stem uit tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem. Een stempas is geldig in alle stembureaus binnen de gemeente. Wil je in een andere gemeente stemmen, dan moet je een Kiespas aanvragen.  

Politiek café en stembureau  

Op woensdag 8 november van 19.00 - 20.30 was er een politiek café voor cliënten van Amerpoort en Sherpa. Tijdens deze gezellige avond in het hoofdgebouw van Sherpa kregen cliënten meer uitleg over stemmen en de Tweede Kamer.  Het politiek Café heeft ook de Baarnse Courant gehaald.

Op verkiezingsdag 22 november kunnen cliënten van Amerpoort en Sherpa stemmen op het stembureau, dat door ervaringsdeskundige cliënten wordt bemenst. Het stembureau is bij het Servicebureau van Sherpa aan de Zandheuvelweg. Dat is vlak bij de ingang van Sherpa. Dit stembureau is geopend van 9.00 tot 19.00 uur.

Hulp bij het kiezen 

Op wie wil je stemmen? Voor veel mensen zonder verstandelijke beperking is dat al een lastige vraag. Waar staan al die verschillende partijen voor? En wat doet de Tweede Kamer eigenlijk precies? 

Pro Demos heeft allerlei voorlichtingsmateriaal voor mensen met een beperking, over de verkiezingen en wat daarbij komt kijken. Zoals een verkiezingskrant, filmpjes en kleurplaten. U vindt het vanaf 9 oktober op de website Stem jij ook? Stem jij ook » Voor professionals. Ook geeft Pro Demos workshops over de verkiezingen.  

Ook Steffie.nl heeft handige uitleg over de verkiezingen, hoe stemmen werkt en wat de Tweede Kamer doet. Klik op: Hoe werkt stemmen? 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau