Amerpoort krijgt schilderij Nieuwenoord uit +/- 1952

16 oktober 2023

‘rust- en vacantiecentrum’ in olieverf

Voordat de nonnen er begonnen met hun zorg voor ‘zwakzinnige patiëntjes’ in 1955, was het huidige hoofdgebouw op locatie Nieuwenoord een rusthuis en een vakantiehotel. Uitgebaat door de Katholieke Arbeiders Beweging konden (katholieke) arbeiders hier in de bossen op adem komen of vakantie vieren.

Het moet 1952 zijn geweest toen een echtpaar uit Den Haag daar op de begane grond een feestavond bijwoonde. Er waren ook kinderen op bezoek: van het echtpaar was de dochter aanwezig. Een Utrechtse pianist zorgde voor de feeststemming, onder andere met ‘Melodie in f’ van Anton Rubinstein. De vader van het Haagse echtpaar stelde aan zijn dochter voor dat zij maar een biertje naar de pianist moest brengen. Dat deed ze. En een liefde was geboren en een legendarisch familieverhaal…

De dochter en de pianist werden de ouders van onder andere Bertjan van Burik, die begin oktober contact opnam met Amerpoort. Als herinnering aan de plek waar zijn ouders elkaar hadden ontmoet had een schilderij van het ‘rust- en vacantiecentrum’ Nieuwenoord altijd op een prominente plek bij hen in huis gehangen. En misschien zelfs al bij Bertjans grootouders, wiens opa de aanstichter was van het biertje voor de pianist.

De maker of maakster van het olieverfschilderij is onbekend. Misschien was het één van de andere gasten, die een schildersezel had opgesteld naast de vijver en het gebouw vanuit het zuidwesten vereeuwigde, waarschijnlijk in de namiddag met de zon op de voorgevel. Het schilderij hing bij de ouders van Bertjan in Den Haag, Rijswijk, en uiteindelijk toen zijn moeder weduwe werd in haar computerhoek in Maasland. Tot ook zij overleed in 2017.

Geen van de kinderen en kleinkinderen wilde het schilderij zelf aan een muur hangen en daarom vroeg Bertjan of Amerpoort wellicht belangstelling had. Zelfbenoemde Amerpoort archivarissen Alfons Klarenbeek en André van Os hapten gretig toe en zo kwam Bertjan op maandag 16 oktober speciaal naar Baarn om het schilderij te overhandigen en het verhaal ervan te vertellen.

Bertjan kende Nieuwenoord overigens ook omdat een neef van hem hier al decennia lang woont. Dat wist ook Alfons, want die heeft een tijd voor die neef mogen zorgen. En zo grepen weer verschillende gebeurtenissen en menselijke relaties in elkaar. Het schilderij van Bertjans ouders heeft voorlopig een plekje gekregen in de glazen vitrine met historische voorwerpen uit de geschiedenis van Amerpoort, in de hal van het hoofdgebouw op Nieuwenoord in Baarn.

Foto's: het schilderij; Bertjan van Burik (links) overhandigt het schilderij aan Alfons Klarenbeek.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau