Onbeperkt meedoen!

15 september 2023

In de Volkskrant van 11 september jl. stond een artikel over 'Een ‘school’ voor jongeren met een verstandelijke beperking, opgericht door ouders' (€). Marleen Wever, docent Leren & Ontwikkelen, was meteen geïnteresseerd en dacht: 'Dit gaat over Amerpoort en mijn werk bij LeOn'. Ze schreef meteen een reactie en verstuurde deze gisteren naar de brievenredactie van de Volkskrant. Met als doel dat de redactie deze mogelijk plaatst. Hieronder lees je de brief van Marleen.

Onbeperkt meedoen!
Met veel belangstelling heb ik het artikel gelezen over jongeren met het Down syndroom die nog graag naar school willen. Dit gaat over mijn werk bij Amerpoort! Met naast de jongeren met Down ook leeftijdsgenoten met een andere verstandelijke beperking. LeOn, Leren en Ontwikkelen, voor jongeren met een verstandelijke beperking die van het voortgezet speciaal onderwijs afkomen, bestaat al ruim 15 jaar. Het blijft raar dat deze jongeren als zij 18 jaar zijn, zogenaamd uitgeleerd zijn. Jongeren met een verstandelijke beperking moeten de gelegenheid kunnen krijgen om zich te ontplooien tot zo zelfstandig mogelijke mensen die optimaal regie over hun leven kunnen nemen. 

Vergroten van zelfbewustzijn, zelfstandigheid en weerbaarheid en de ontwikkeling van sociale vaardigheden zijn van groot belang om mensen gelukkig te laten zijn in de maatschappij en op hun werk. LeOn draagt bij aan de belangrijkste vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik? 

Het is een cursus programma voor twee dagen in de week. Met de lesonderdelen sociale-, praktische-, cognitieve- en creatieve vaardigheden. Onder begeleiding van deskundige medewerkers. De cursisten werken de andere dagen van de week op diverse werkplekken. Zoals een bakkerij, een winkel, in de horeca, een scheepswerf, een atelier en in een verzorgingstehuis. Daar kunnen ze het geleerde meteen in de praktijk toepassen.

Ook LeOn valt onder de bekostiging vanuit dagbestedingsgelden. Daarom moeten wij eigenlijk steeds verantwoorden waarom LeOn belangrijk is in de ontwikkeling van onze cursisten. Waarom kunnen ‘gewone jongeren’ na hun middelbare school wel verder leren? Maar jongeren met een beperking niet?

Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. “Onbeperkt meedoen” moet zorgen voor merkbaar minder drempels in de samenleving. De praktijk laat helaas zien dat er nog voldoende drempels zijn om weg te nemen. Wie gaat daarmee aan de slag?! 

Marleen Wever, docent LeOn, Baarn

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau