Sem en Michelle blikken terug op de Special Olympics

17 juli 2023

De wereldspelen voor mensen met een verstandelijke beperking

Van 17 tot en met 25 juni 2023 vonden de Special Olympic World Games plaats in Berlijn. Onder de deelnemers twee cliënten van Amerpoort: Michelle en Sem. Ze kijken terug met veel plezier en trots.  

Michelle deed mee als tennisser. In het dagelijks leven woont ze in Huizen, in een particulier ouderinitiatief waar Amerpoort zorg biedt. Sem speelt hockey. Hij doet dagbesteding bij Grand Café de Lindenhof.

Hoe was de openingsceremonie?  

Michelle: “Dat was héél cool en gaaf. Het vuurwerk was ook heel mooi.” 

Sem: “Toen de olympische vlam werd aangestoken, stonden aanvoerder Lisanne en ik echt met open mond te kijken: wauw! Superleuk om mee te maken.”  

Hoe ging het met sporten in Berlijn?  

Michelle: “Ik heb een monsterpartij gespeeld van wel 2 uur in de enorme hitte. Dat was hard werken. En ik moest genoeg water drinken. Ik ben 4e geworden bij de mix dubbel en 5e bij de enkel. Van de wereld. Dus dat is best knap. Er deden 110 deelnemers mee en daar ben ik dus 4e en 5e van. Daar ben ik supertrots op! En mijn familie ook. En de woongroep.”  

Sem: “Wij hebben met ons team de zilveren medaille gewonnen! We hebben in de finale tegen Duitsland laten zien dat we ook om goud wilden strijden. In de loop van het toernooi wisten we elkaar op het veld steeds beter te vinden. En ik heb scherpe shoot outs gemaakt, dan speel je 1-op-1 tegen de keeper.”  

Wat hebben jullie geleerd van deze ervaring? 

Michelle: “Dat ik het hartstikke goed gedaan heb en eigenlijk op het hoogste niveau tennis. Want ik speel eigenlijk in 5 maar ik ben ingedeeld in 6. Ik moest dus eigenlijk op een hoger niveau tennissen dan ik thuis doe. Dus ik heb geleerd dat ik trots mag zijn op mezelf.” 

Sem: “Ik heb geleerd om nog beter samen te spelen. Ik kijk beter om me heen naar wie ik de bal zou kunnen passen in plaats van zelf ervoor te gaan.”  

Wat vond je heel bijzonder? 

Michelle: “Ik heb met de sluitingsceremonie met het bord van The Netherlands gelopen, samen met mijn coach. Dat was ook heel bijzonder want ik was de enige die dat mocht voor Nederland. Dat vond ik wel heel speciaal. En ik mocht het bord mee nemen naar huis, hij staat nu in mijn slaapkamer. Het was leuk om zoveel mensen uit andere landen te zien en spreken.”  

Sem: “Ik kreeg de uitnodiging om te praten met hoge mensen van de Special Olympics over hockey als sport. Ik was hartstikke zenuwachtig, maar na afloop van het gesprek kreeg ik complimenten! En ik heb een shirtje gekregen van Groot Brittannië. Hockey was een demonstratiesport bij de Special Olympics. Na deze spelen hebben ze besloten dat het een wedstrijdsport wordt. Ze vroegen in dat gesprek of ik een voorbeeld wilde zijn voor andere mensen met een beperking.”  

Op de foto: Michelle met haar medailles, Sem met aanvoerster Lisanne met hun teammedaille.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau