Saamhorigheid en gezelligheid tijdens Iftarmaaltijd

11 april 2023

Op de locatie Sculpturentuinlaan in de wijk Vleuterweide in Vleuten.

Het is deze vrijdag 7 april. Goede Vrijdag op de christelijke kalender, maar op de islamitische kalender een dag midden in de islamitische vastenmaand ramadan. De Sculpturentuinlaan is een van de Utrechtse Amerpoortlocaties die ramadan viert. Vandaag is er een extra grote iftarmaaltijd, dat is de maaltijd na zonsondergang. 

Voor de iftar van vandaag zijn ruim 30 mensen uitgenodigd, onder wie cliënten en medewerkers van de Sculpturentuinlaan en collega’s van Amerpoort.  Op de andere dagen van de ramadan biedt de Sculpturentuinlaan elke dag de mogelijkheid om na zonsondergang samen de vasten te verbreken. 

Traditie delen

Begeleider Yassine Assabar heeft gisteren al thuis met hulp van zijn vrouw allerlei gerechten voorbereid. Op de Sculpturentuinlaan hebben bewoonster Youssra en begeleider Naïma meegeholpen. Alleen al boodschappen doen voor 30 man was een hele klus. Maar ze hebben het er graag voor over. Yassine: “In de islam is het belangrijk om goed te zijn voor je medemens, ongeacht hun achtergrond. Ik vind het van belang om die traditie te delen. Met kerst zijn we ook betrokken. Ook al vieren we het zelf niet, we doen wel mee.”

Vanaf zeven uur ’s avonds druppelen de gasten binnen. De tafel is dan al gedekt, de schaaltjes met dadels staan klaar en op de kookplaat staat de harissa te pruttelen. Om 20.27 uur gaat de zon onder en kan iedereen met een dadel en een glaasje water de vasten verbreken.

Solidariteit

Op de Sculpturentuinlaan vasten drie medewerkers en vier bewoners vanwege de ramadan. Daarnaast doen twee bewoners mee uit solidariteit. Youssra: “Het is mooi om te zien dat je geen moslim hoeft te zijn om mee te vasten. Ramadan betekent voor mij dat je samen bent met elkaar. Dat je stilstaat voor mensen die het minder goed hebben. En het is gezond voor je lichaam en je hoofd.”

De ramadan eindigt op 20/21 april met het Suikerfeest, dat drie dagen duurt. Vanwege de islamitische kalender start de ramadan telkens ongeveer 11 dagen eerder in het jaar dan die van het jaar ervoor. In 2024 start de ramadan op 10 maart. 
 

We wensen iedereen een fijne ramadan en een fijn Suikerfeest!

Meer weten over ramadan? Kijk dan in dit bericht

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau