Hoe toegankelijk is een museum?

24 oktober 2022

Ervaringsdeskundige Amerpoort geeft advies.

In de afgelopen jaren hebben meerdere mensen met een beperking een museum bezocht, met de opdracht de vraag te beantwoorden: Hoe toegankelijk is ons museum voor mensen met een beperking? Het was een zogenaamde 'Prokkel opdracht': een prikkelende samenwerking van mensen met en zonder beperking.

Vanuit het team ervaringsdeskundigen van Amerpoort hebben meerdere clienten hieraan meegewerkt, en tips gegeven aan de musea. Eén van hen is Mickey Hermes. Zij schreef: "Mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb) blijven vaak toch een beetje onzichtbaar als je het hebt over Toegankelijkheid in de maatsachppij.

Op 3 oktober waren Danielle en Micky, vanuit team ervaringsdeskundigen Amerpoort aanwezig bij het congres Toegankelijkheid in het Rijksmuseum.

Mensen die blind en slechtziend zijn, kwamen aan bod evenals de doven community. Danielle en Micky hadden de eer om met moderator van de dag Vincent Bijlo mensen met een lvb ook een stem te geven. Met dank aan Jacques de Wit van Steffie en Marian Geling van stichting Prokkel, waar Amerpoort mee samenwerkt.

Wij zijn niet te dom om te genieten van kunst, vertellen Micky en Danielle. En nu er steeds meer prikkelarme ochtenden, dagen en avonden georganiseerd worden in een aantal grote musea in Nederland (het Van Gogh museum sluit in 2023 ook aan) zou de drempel om te gaan nog lager worden.

Kunst hoef je niet te begrijpen, Kunst voel je. En voelen doen we allemaal."

Groetjes.
ambassadeur Micky Hermes.
 

Foto boven: Daniëlle Amelsbeek, Vincent Bijloo en Mickey Hermes.
Foto onder: Micky Hermes en Daniëlle Amelsbeek tussen de andere sprekers van het congres over toegankelijk museumbezoek.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau