Bob en Alex hebben allebei een maatje gekregen

22 juli 2021

Bob is al zeven jaar Alex' maatje. Hoe een maatjescontact is uitgegroeid tot een hechte vriendschap.

“Lang geleden!” Zo begroeten Bob en Alex elkaar deze maandagavond bij Alex thuis in Utrecht. Het blijkt Bob-en-Alex-humor: ze zijn gisteren nog samen naar een concert geweest.

Lekker eten, voetbal, lekkere muziek, lekker lol hebben. Zo vatten Bob Nijenhuis en Alex Siteur hun vriendschap samen. Een vriendschap die begon als een maatjescontact. 

Eind 2014 reageerde Bob op een oproepje op de website van Amerpoort. Bob: “Ik had bij Altrecht gewerkt en zocht vrijwilligerswerk in die richting. Ik keek bij Amerpoort, zag het oproepje en dacht meteen: daar kan ik wel iets mee.” 

Kennismaking

Een paar weken later volgde de kennismaking met Alex. Al meteen kwamen Bob en Alex erachter dat ze veel interesses deelden. “Dat schoot wel op”, zegt Alex. “We zijn in een hoop dingen geïnteresseerd en staan een beetje op dezelfde manier in het leven.” 

Om te voorkomen dat het contact zou verwateren, spraken ze af om elke week op een vaste avond te bellen. “Dat doen we nog steeds. In coronatijd was dat ook de enige manier om contact te houden. Onze gesprekken waren wel iets korter, want we maakten niks meer mee!”

Londen

Gewoonlijk raken ze bijna niet uitgepraat. Over muziek, voetbal, eten, reizen. En over die reis naar Londen, in 2018. Het leukste dat ze samen hebben ondernomen. Bob: “Ik wist dat Alex graag in Engeland naar een voetbalwedstrijd wilde. Op reis zitten we natuurlijk wel een paar dagen op elkaars lip. Maar ik dacht: dat kan onze vriendschap wel aan."

"Een half jaar van tevoren zijn we begonnen met de voorbereidingen: hoe gaan we er naartoe? Waar gaan we slapen? Het werd een ontzettend leuke trip.” Alex: “Het was geweldig, we hebben echt vier toffe dagen gehad.” 

Concerten

Bob vroeg Alex ook mee naar Tivoli Vredenburg, waar Bob concert dj is. Hij draait dan muziek voor en na concerten. “Ik zag Alex zo kijken naar die knoppen en dacht: die gaat vast vragen om mee te doen. Eind van dat jaar maakte Alex zijn debuut als concert dj, bij een concert van Bløf!” 

Intussen draait Alex ook mee in Bobs podcast over Nederlandstalige muziek en heeft hij door het draaien meer vrienden in het wereldje leren kennen.

Vorig jaar zouden ze naar Porto in Portugal gaan om de stad en het voetbalstadion te bekijken. “Maar ja, zegt Alex. “Er scheen iets te zijn met een of ander virus…. Als het weer kan, doen we gewoon een tripje in de buurt.”

Tips

Eén ding weten de mannen zeker: het contact zit wel snor. Een maatjescontact is een vriendschap geworden. Bob: “Ik zeg wel eens: ik heb er ook een maatje bij gekregen.”

Wat is hun tip aan andere cliënten die graag een maatje willen? Bob: ”De advertentie was goed opgesteld: kort, maar voldoende om te weten of het iets zou kunnen zijn. En een vaste afspraak om wekelijks te bellen is een goede basis om mee te beginnen.” Alex: “Je moet echt geluk hebben. Dit hadden we allebei niet verwacht.”   

Meer weten over vrijwilligerswerk bij Amerpoort? Kijk dan op de pagina Vrijwilliger worden