Hoge opkomst Politiek Café

07 maart 2021

30 cliënten deden mee via Zoom.

Woensdagavond 3 maart was het zover. Ongeveer 30 cliënten deden mee aan het online Politiek Café. Het was georganiseerd door Sherpa samen met Amerpoort, LFB en MEE. Cliënten uit o.a. Baarn, Amersfoort, Utrecht, Hilversum en zelfs Goes meldden zich tegen 19:00 uur. Best spannend, want het was voor het eerst online.

Dankzij een goede uitleg die iedereen via de mail had ontvangen en doordat een aantal deelnemers al ervaring hadden met online vergaderen, verliep het bijna vlekkeloos. Aan de hand van een filmpje van Steffie en een PowerPoint werd uitgelegd hoe je kan gaan stemmen. Over en weer werden tips gegeven al dan niet via de chatfunctie. En er waren vragen. Want, welk identiteitsbewijs moet je meenemen naar het stembureau? En hoe lang mag dit verlopen zijn?

Iemand anders machtigen was ook een onderwerp. Hoe weet je als je iemand gemachtigd hebt of jouw keuze echt wordt ingevuld op het stembiljet? Frans gaf aan dat hij de letters op het stembiljet zo klein vindt. Benjamin wist te vertellen dat er altijd een vergrootglas beschikbaar is op het stembureau. Bij welk stembureau moet je zijn als je op 15 of 16 maart wilt stemmen? Het kan gebeuren dat je een vergissing maakt bij het invullen van het stembiljet. Mag je jouw antwoord dan doorstrepen? Je mag een keer om een nieuw formulier vragen.

Iemand zei dat ze het allemaal niet begrijpt, omdat ze nog nooit gestemd heeft en zich er nog nooit in verdiept heeft. Is het dan raar om dat te zeggen en wie kun je dan om hulp vragen? Natuurlijk hebben we het ook gehad over de extra coronamaatregelen tijdens het stemmen. 

Het was een gezellige en nuttige avond!

De ervaringsdeskundigen zijn bij de stembureaus aanwezig op 17 maart. Ze moeten nog wel de cursus doen, wat wel en niet mag volgens de kieswet. Klik hieronder voor informatie over stemmen voor cliënten:

Hoe werkt stemmen en het Kieskompas? Steffie:
https://www.steffie.nl/nieuws/onderwerpen/stemmen-met-steffie.html

Stemwijzer prodemos:
https://prodemos.nl/nieuws/de-stemwijzer-voor-de-tweede-kamerverkiezingen-staat-online/

Informatie en filmpjes, prodemos:
https://stemjijook.nl/


Coaches Medezeggenschap en Ervaringsdeskundigen, Sherpa Academie, LFB en MEE