Tien winnaars Special Media Awards 2020

10 november 2020

Je kunt de uitzending van dinsdagavond 10 november op YouTube terugkijken via deze link.

Op 10 november maakten Tess Milne en Kevin van den Berg de tien winnaars van de Special Media Awards 2020 bekend. De bijzondere uitreiking vond plaats in een live uitzending op Youtube vanaf het Mediapark.

De Special Media Awards zijn de landelijke prijzen voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Ook dit jaar was het weer een feestelijk event. De tien winnaars werden eerder deze week thuis verrast met hun winst. De vakjury was onder de indruk van de positieve en professionele manier waarop zij sociale media inzetten. De uitreiking, in de Week van de Mediawijsheid, is een initiatief van zorgorganisatie Amerpoort.

Initiatiefnemer Sonja Heijkamp: “De Special Media Awards staan in het teken van een leuk online leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat kan alleen als je toegang hebt tot internet, de risico’s kent, de kansen van media kunt benutten en ondersteuning krijgt als je dat nodig hebt.

Soms komen jongeren met een licht verstandelijke beperking juist op een negatieve manier in het nieuws als het gaat om sociale media. Het extra kwetsbare en de risico’s worden uitgelicht. Met de Special Media Awards geven wij samen met partners uit de gehandicaptenzorg en de media op een positieve manier aandacht aan de meerwaarde van media. Zo laten we zien dat er ook veel mensen zijn die over een flinke dosis digitale vaardigheden beschikken en een inspiratie zijn voor anderen.”

Week van de Mediawijsheid

Met de Special Media Awards stimuleren we mediawijsheid voor mensen met een verstandelijke beperking. Hiermee sluit het event naadloos aan bij de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020). Tijdens deze week kan iedereen zelf uitvinden hoe je media kunt gebruiken om gezond te blijven en het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand. Een week lang kun je  aan de slag met (online) webinars, workshops, challenges en de zelftest over digitale balans.

Serieus nemen

Alle 109 deelnemers ontvingen in oktober bericht of zij wel of niet genomineerd zijn. De genomineerden konden een mediatraining van de SocialMediaJuf volgen om zich voor te bereiden op de award uitreiking. Uit de nominaties selecteerde de vakjury de 10 winnaars. In de vakjury zaten Kars de Hollander, Sander Pat, Teun Peters, Eelco Kingma, Gwen van Poorten en Kirsten Jassies.

Jurylid Teun Peters: “Fantastisch om te zien hoeveel inzendingen er in deze tweede editie zijn bijgekomen. Door deze groei kun je zien dat de Special Media Awards echt serieus worden genomen. De vele inzendingen maken het tegelijkertijd ook heel moeilijk om een winnaar te kiezen. We hebben als vakjury allemaal ons hoofd gebroken over wie nou welke prijs moet ontvangen, maar het is gelukt.

De Special Media Awards levert niet alleen winnaars op, ook ontstaan er nieuwe samenwerkingen tussen de deelnemers. Dat is misschien wel belangrijker dan die prijs. Hopelijk is de Special Media Awards 2020 weer een extra motivatie voor anderen om op een leuke en creatieve manier aan de slag te gaan met (sociale) media."

De winnaars

De vakjury heeft deze winnaars in tien verschillende categorieën gekozen:

  • Beste nieuwkomer: Celeste Sebel (Soest)
  • Beste video: Antwoord op je vraag (Someren)
  • Beste multimedia team: Hallo Thuis Philadelphia (Dalfsen)
  • Beste YouTuber: Just Friends (Eefde)
  • Beste blogger: De vrijheid van de beperking (Tilburg)
  • Beste Instagram account: Romy Heere (Amsterdam)
  • Beste radiostation: Radio Koraal (Landgraaf)
  • Beste presentator: Luuk (Amersfoort)
  • Beste online serie: Kevin zoekt werk (Heerlen)
  • Beste TikTok: Blueeyes.23 (Wageningen)

Meer informatie, jurycommentaar en links naar social media accounts van de winnaars zijn te vinden op de website van Special Media Awards.

De winnaars in de verschillende categorieën ontvingen een prachtige award; ontworpen en gemaakt door cliënten van ASVZ. Daarnaast ontvingen de winnaars het bordspel MediaJungle, merchandise van YouTube en tickets voor Instagram museum The Upside Down Amsterdam.

De organisatie en de jury beschouwen elke nominatie als vakwerk en beloonden daarom elke genomineerde met een aandenken in de vorm van een mini-award.

Feestelijke uitreiking

De uitreiking dit jaar was een hybride event; live vanuit de studio in Hilversum en met van tevoren opgenomen filmpjes. De avond werd geopend door presentatrice Tess Milne en Kevin van den Berg. Amerpoort bestuurder Paul Willems wenste alle genomineerden een mooie avond. Studiogasten waren minister van gehandicaptenzaken Rick Brink, directeur Beeld en Geluid Eppo van Nispen en directeur vereniging LFB Ellis Jongerius.

Nagenieten

Voor iedereen die nog wil nagenieten van het feest is er de aftermovie. Deze wordt gemaakt door cliënten van het multimedia team van Pluryn. De aftermovie komt net als alle foto’s binnenkort beschikbaar op de website www.special-media-awards.nl.

De Special Media Awards worden georganiseerd door Amerpoort in samenwerking met ASVZ, Beeld en Geluid, Gors, DeSocialMediaJuf, MediaJungle, ’s Heerenloo, NEP, Philadelphia, Pluryn, MediaLab, Tess Milne, Kevin van den Berg, LFB, Ellis Jongerius, Netwerk Mediawijsheid, Innovatiestarters, VGN, YouTube, Eelco Kingma, DYTG, VSB Fonds, Stichting SFO, Teun Peters, KRO-NCRV, Gwen van Poorten, Kars de Hollander, Kirsten Jassies, Sander Pat, Rick Brink en Eppo van Nispen.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. Voor alle algemene vragen kunt u 24 uur per dag terecht bij de receptie van Amerpoort: 035 647 5555 -  info@amerpoort.nl

Klantbureau