Rondreizend Regioschilderij van Piet Schopping naar Leusden

22 september 2020

De gemeente Leusden heeft het regioschilderij ‘Regio Amersfoort, je kunt er niet omheen’ ontvangen.

Kunstenaar Piet Schopping maakte het schilderij in opdracht van de dialooggroep Regioprofilering van de Regio Amersfoort. Het is een collage van de gezichtsbepalende iconen van de 9 regiogemeenten, en staat voor het verbindende element van de regio. 

Huis van Leusden

Gerolf Bouwmeester nam het kunstwerk namens de gemeente Leusden in ontvangst in de centrale hal van het Huis van Leusden. Hier krijgt het een mooie plek in de gang naast de raadskamer. Het kunstwerk gaat als een ‘wisseltrofee’ van het ene gemeentehuis naar het andere. Leusden is de zesde gemeente in de tournee die het Regioschilderij maakt. In december gaat het naar de gemeente Nijkerk en trekt daarna, tot juni 2021, in alfabetische volgorde van gemeente naar gemeente door de hele Regio Amersfoort.

Regio Amersfoort

In de Regio Amersfoort werken gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg samen op allerlei gebieden. Samen willen zij grensoverschrijdende regionale vraagstukken aanpakken. Inwoners, organisaties en andere belanghebbenden worden hierbij betrokken via dialooggroepen.

Regiomerk

Een van die groepen, de dialooggroep Regioprofilering, boog zich over de vraag welke identiteit de regio kan en wil uitstralen. Het formuleren van een regiomerk en slogan voor de Regio Amersfoort bleek een lastige opgave. De dialooggroep deed een aantal aanbevelingen, waaronder het gebruik van de slogan ”Regio Amersfoort; je kunt er niet omheen”. De slogan verwijst onder meer naar de centrale ligging van de regio en naar wat zij allemaal in huis heeft.

Kunstenaar

Om haar analyse en aanbevelingen kracht bij te zetten, overhandigde de dialooggroep aan het Bestuurlijk Platform van de Regio Amersfoort het Regioschilderij. Het kunstwerk is gemaakt door Piet Schopping. Hij is een van de bekendste kunstenaars van Jans Pakhuys, een atelier voor mensen met een verstandelijke beperking van Amerpoort.  Piet Schopping schilderde op het Regioschilderij gezichtsbepalende iconen van de  gemeenten, zoals de kippen van Barneveld, de heide van Leusden en Paleis Soestdijk in Baarn.

Wisseltrofee

Het schilderij gaat als een soort ‘wisseltrofee’ van het ene gemeentehuis naar het andere, als teken van het verbindend element in de regio. Alfons Klarenbeek, woordvoerder van de dialooggroep Regioprofilering, is samen met de elf leden van de dialooggroep, de initiatiefnemer van het kunstwerk.

Piet in Leusden 940.jpg