Oude locatie Ameland maakt plaats voor nieuwbouw

02 juli 2020

Aan de Ameland in de Utrechtse wijk Lunetten is Amerpoort een woonlocatie aan het vernieuwen.

De bestaande woningen worden nu gesloopt. Volgend jaar biedt de nieuwbouw plek aan 22 mensen met een verstandelijke beperking.

Tot 2018 woonden er cliënten van Amerpoort in de rijtjeswoningen aan de Ameland 3-5. Het oude pand voldoet echter niet meer aan de eisen van deze tijd. Het nieuwe gebouw biedt de bewoners meer comfort en is zo ontworpen dat geluidsoverlast zoveel mogelijk wordt beperkt. 

Studio's

Van buiten oogt het ontwerp voor het nieuwe pand nog steeds als een rijtje eengezinswoningen, maar het gebouw herbergt straks 10 kleine en 12 grote studio’s. Alle studio’s hebben een eigen douche, toilet en keukenblokje. Ook heeft het gebouw een centrale ingang met een teampost en zijn er op de begane grond twee woonkamers/inloop. Achter het pand ligt een afgesloten tuin en een fietsenschuur.

In de 12 kleinere studio’s komen jongeren met een licht verstandelijke beperking en een ontwikkelingsvraag. Het is een trainingshuis; in gemiddeld drie jaar ontwikkelen de jongeren voor zover mogelijk meer zelfstandigheid. Na die periode gaan ze bijvoorbeeld zelfstandig wonen met ambulante begeleiding of verhuizen ze naar een andere passende woonlocatie. 

Op dit moment is nog niet bekend welke doelgroep in de 12 grotere studio’s komt te wonen. Dit hangt mede af van de woonwensen van mensen met een verstandelijke beperking (de wachtlijst), de combinatie met de studio’s voor woontraining en de belastbaarheid van de buurt. In het verleden ervaarden omwonenden overlast van de cliënten van Amerpoort. De nieuwbouw is erop gericht om de overlast te beperken. 

Duurzaamheid

Ook voldoet het nieuwe pand aan eisen voor duurzaamheid. Het gebouw staat straks los van het gasnet, warmte komt van inpandige warmtepompen, verlichting is door middel van ledlampen. Op het dak liggen zonnepanelen en in de gevel worden vleesmuiskasten ingebouwd.

Wilt u als omwonende meer weten over dit project en ontvangt u de nieuwsbrief nog niet? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief via ameland@amerpoort.nl