Gierzwaluwnestkasten in de buurt geplaatst

01 mei 2020

Gierzwaluwnestkasten in de buurt geplaatst en insectenhotels volgen: leve de biodiversiteit.

Op 1 mei zijn er op de muur van Amerpoort in de Utrechtse buurt Lauwerecht gierzwaluwnestkasten in de vorm van een silhouette van een gierzwaluw geplaatst. Zorginstelling Amerpoort heeft gezorgd voor een geluidsinstallatie met lokgeluiden die de vogels helpt de nestkasten te vinden. Daarnaast zijn er ook Gierzwaluwnestkasten in de vorm van een gierzwaluw op een muur van een woning van Mitros geplaatst.

Het project is een initiatief van buurtbewoonster Kerstin Steinhart en is een samenwerking met de Van der Hoeven Kliniek in de buurt Lauwerecht. Zij hebben de planken voor de nestkasten gezaagd en in elkaar getimmerd. Twee medewerkers van Amerpoort hingen de Gierzwaluwnestkasten op en de twee hoogwerkers zijn beschikbaar gesteld door Colle Nederland. Woningbouwvereniging Mitros had een eigen hoogwerker geregeld voor het ophangen van de gierzwaluwnestkasten. Een geweldige samenwerking die leidt tot meer biodiversiteit in de buurt!

Ook worden er insectenhotels gemaakt en geplaatst in de buurt. Deze insectenhotels kun je winnen tijdens een speciale buurtspeurtocht die in samenwerking met Utrecht Natuurlijk wordt uitgezet eind mei, begin juni. Hierbij is ook de lokale supermarkt Jumbo Merelstraat betrokken. Insectenhotels zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit in de buurt. In de gaten en kieren van een insectenhotel vinden vele kleine beestjes een namelijk een woonplek. Denk aan lieveheersbeestjes, spinnetjes of gaasvliegen. Of het is een plek om een nest te maken. Zo kun je kleine wilde bijtjes af en aan zien vliegen met stuifmeel of bijv. stukjes blad tussen de pootjes. Ze maken dan broedkamertjes. Hierin leggen ze voedsel en een eitje. Als de larve dan uit komt heeft hij meteen te eten! Kleine beestjes zijn een belangrijke schakel in de natuur. Ze helpen bij de bestuiving, ruimen natuurlijk afval op of zijn zelf weer het voedsel voor, bijvoorbeeld, de gierzwaluw.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: het Initiatievenfonds Gemeente Utrecht, Wijkbureau Noordoost, K.F. Hein Fonds, IJsvogelfonds Vogelbescherming Nederland, Carel Negerman Fonds, Postcodeloterij, Jumbo Merelstraat, Utrecht Natuurlijk, Gierzwaluwbescherming Nederland, Collé Nederland Nieuwegein (2 x hoogwerkers), Griftpark (hooi) en Yumeko (veren), Mitros. De tekening van het silhouette van de gierzwaluw is beschikbaar gesteld door Gemeente Zwolle, Vogelpark Avifauna en de Vogelbescherming Nederland.

${carousel}