Wiebe is helemaal op zijn plek bij P&O

18 november 2019

Wiebes collega’s van Amerpoort gaan lachend met hem op de foto. “Wiebe en zijn harem,” grapt één van de dames. Wiebe Vernooy is op het Servicepunt P&O van Amerpoort namelijk de enige man tussen allemaal vrouwen. 

Dat is niet het enige waarin Wiebe uniek is op de afdeling. Hij is ook de eerste van een groep mensen die via WerktZo bij Amerpoort werkt. Amerpoort wil uiteindelijk plek bieden aan tien mensen die moeilijk een betaalde baan kunnen vinden. WerktZo, onderdeel van Amerpoort, biedt jobcoaching aan mensen die door hun beperking een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. 

Die afstand tot de arbeidsmarkt hebben Wiebe en zijn jobcoach Corry Berghuis vaak ervaren. Corry: “We zijn in totaal bijna drie jaar bezig geweest. Telkens moest ik weer vertellen dat jij het niet was geworden.” Wiebe: “Het is lastig om erachter te komen waar het nou aan ligt. Hebben ze misschien geen tijd om me in te werken?”

Keerpunt

Het keerpunt kwam toen Wiebe bij Autitalent terechtkwam. Dat is een uitzendbureau voor mensen met autisme. Daar kreeg Wiebe de kans om nieuwe dingen te leren en te laten zien wat hij allemaal kan. Dat hielp om de volgende stap te zetten: een baan bij het P&O Servicepunt van Amerpoort. Half mei is hij begonnen. 

Het Servicepunt doet allerlei administratieve taken rondom personeel en organisatie; arbeidsovereenkomsten, ziekteverzuim, informatie voor nieuwe medewerkers en nog veel meer. “Ik verwerk ziekmeldingen, upload arbeidsovereenkomsten in de dossiers, stuur nieuwe medewerkers uitnodigingen voor de informatie-app,” somt Wiebe op. “Collega’s hebben me uitgelegd hoe de verschillende systemen werken.” 

Vrolijk

En het gaat prima met Wiebe op de afdeling. “Ik kan nauwkeurig werken, werk snel, ben meestal vrolijk, goed gehumeurd.” Wiebe ging ook mee met het teamuitje, waarbij ze samen hebben geschilderd. Corry Berghuis, die als joboach af en toe komt kijken hoe het gaat, ziet ook dat Wiebe helemaal op zijn plek zit. “Door de taken die Wiebe doet, hebben zijn collega’s meer tijd voor andere werkzaamheden. Ze willen Wiebe niet meer kwijt!”

De eerste van tien

Cees Wieman van WerktZo coördineert de plaatsing van tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Amerpoort. “Amerpoort is als maatschappelijk betrokken organisatie verplicht mee te werken aan het plaatsen van mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Vorig jaar heeft Paul Willems zich positief uitgesproken over de medewerking binnen Amerpoort. WerktZo is als jobcoachafdeling direct betrokken bij dit proces. Op naar de volgende kandidaat!”