Hitteplan en speciale aandacht voor cliënten en vervoer

25 juli 2019

Het is nu en de komende dagen erg warm. Wat te doen als het lang warm weer is?

Het RIVM adviseert deze maatregelen om de gevolgen van hitte te beperken:

1) Drink voldoende: zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

2) Zorg voor koelte: draag dunne kleding die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Breng zonnebrandcrème aan op de huid. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

3) Houd uw woning koel: opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. 
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

4) Zorg voor elkaar: let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken. Wees extra alertheid bij braken, diabetes patiënten en kwetsbare cliënten.

Waar kan ik last van krijgen?

Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.

Speciale aandacht voor cliënten in lig- en zitorthesen

De hitte betekent voor de mensen in lig- en zitorthesen dat zij extra aandacht nodig hebben.

De warmte raken ze slecht kwijt omdat hun rug opgesloten zit in de orthesen. Bij warm weer raak je je warmte kwijt door te zweten. Dit zweet moet verdampen, wat  een zit- of ligorthese bemoeilijkt .

de volgende punten zijn van belang:

  • zet cliënten in genoemde orthesen niet in de zon, ook niet 's morgens als het nog 'fris' is!!
  • armleuning, werkbladen en voetplaten kunnen heet worden, dek ze af met een kussensloop
  • zorg ervoor dat cliënten voldoende vocht toegediend krijgen.
  • haal  mensen, ook overdag, extra uit de orthesen, zodat ze kunnen afkoelen.
  • voor 's nachts; leg geen warm dekbed over de cliënt in de ligorthese, bekijk of een laken afdoende werkt.
  • als het kan, laat ze slapen zonder lig-orthese. Weet je het niet zeker, vraag het na bij fysiotherapie Sherpa tel: 165

Vervoer van cliënten

Connexxion rijdt ook met de warme dagen onze cliënten. De vervoerder volgt de richtlijnen van het landelijk hitteplan.
De chauffeurs zijn goed geïnstrueerd en bij calamiteiten weten zij, zoals gewoonlijk, de hulpdiensten snel te bereiken.
De taxi’s zijn voorzien van airco, echter zullen deze minder hun werk kunnen doen, doordat de deuren regelmatig open gaan bij in-en uitstappen van cliënten.

Mocht men er voor kiezen om cliënten niet naar dagbesteding te laten gaan, meld je dan tijdig bij de vervoerder af, graag een dag van tevoren, vóór 17.00 uur.
Log in op het reizigersportaal van Connexxion of mail met: amerpoort@connexxion.nl of bel: 088 600 0970.

Meer lezen?

https://www.rivm.nl/nieuws/hitteplan-actief-voor-heel-nederland

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau