MediaProkkel: altijd al willen weten hoe het journaal gemaakt wordt?

06 juni 2019

Altijd al willen weten hoe het journaal gemaakt wordt? 

Op 4 juni tijdens de MediaProkkel kregen 20 deelnemers de kans om dat eens van dichtbij te bekijken We zijn welkom geheten door directeur Eppo Van Nispen tot Sevenaer met koffie en taart in het prachtige gebouw van Beeld en Geluid. Door drie enthousiaste vrijwilligers zijn we rondgeleid in het gebouw. Van de buitenkant met alle mooie gekleurde glazen panelen, de koudste verdieping op -5, de hoogste op +7 tot in het radio archief. In het beeldarchief een filmpje gevonden. Vanwege de auteursrechten mag je dat niet zomaar zelf weer filmen. Weer wat geleerd.

Daarna was iedereen vrij om in het museum zelf media te maken. Er werd gezongen bij toppop, boeven gevangen in Flikken Maastricht, journaal gelezen en achter de knoppen gezeten bij de radio. 

Daarna op pad voor het echte werk bij de NOS. Door Marten Timmers van Sodexo werden we ontvangen en kregen we een heerlijk lunch in het personeelsrestaurant. Spannend zo tussen al die medewerkers. Zou er een bekende presentator zitten? Helaas, niemand die herkend werd. 

Freek van Dongen en zijn collega Onno namen ons mee door het gebouw. In de studio waar het ochtendjournaal wordt opgenomen konden we zelf even achter de desk staan en foto’s maken. Om het hoekje gekeken op de redactievloer waar heel veel journalisten hard aan het werk waren voor het nieuws van die dag. In de regiekamer zagen alle schermen en knopjes er indrukwekkend uit. Het journaal verliep gisterenavond prima, dus er zal niemand toch stiekem aan de knoppen hebben gezeten. Als laatste de echte studio van het acht uur journaal op een afstandje kunnen bekijken. Alle lampen waren nog uit. Dat ziet er gek uit. Licht is dus heel belangrijk in studio’s. 

Als afsluiter zijn we op bezoek geweest bij Netwerk Mediawijsheid. Anne Everloo vertelde ons wat zij precies doen en deed een interessante quiz met ons over veilig online zijn. Met hulp van alle medewerkers gingen we onder het genot van chips en cola in groepjes in gesprek over hoe leuk sociale media, internet, de computer en gamen is. En stelden zij de vraag: wat heb jij nodig voor een leuk online leven?

Wat een leuke dag om te organiseren en super om op deze manier mediawijsheid onder de aandacht te brengen. Op verzoek van de deelnemers; graag volgend jaar weer. Dus Joyce Graafhuis,Lotte van Aerle,Mimi van Dun, Anne Everloo,Micky Devente, Sarah Hijmans,Floortje Jansen, stagiaires, vrijwilligers Beeld en Geluid, Eppo Van Nispen tot Sevenaer, Linda, W.C.A.M. Zwinkels, Marten Timmersen, Freek van Dongen, dan weten jullie wat ons te doen staat😊

Deelnemer Maarten filmde een impressie van de eerste dag: bekijk de video

Foto's: start van de dag in Beeld en Geluid door de directeur, lunchen bij Sodexo, dialoog bij Netwerk Mediawijsheid, in de regieruimte bij de NOS, de groep! (al een paar op de terugreis naar Friesland).

${carousel}

Bekijk een impressie van de Mediaprokkel:
${video}

Prokkelen op het mediapark dag 2

Na een geslaagde MediaProkkel op 4 juni konden we niet wachten op de 2e prokkel op het mediapark. Met een nieuwe groep deelnemers verzamelden we in de hal van Beeld en Geluid.

We zijn ontvangen door Kevin en Lucien van United College. Na een korte kennismaking stond er direct al een camera met journalist Kevin klaar voor een paar vragen aan de deelnemers. Spannend zo voor de camera. Na een rondleiding in de garage met alle perswagens en een kijkje in de regiewagen mochten we aanschuiven bij ProkkelLive. Een bijna echte talkshow waarin negen deelnemers hun verhaal mochten vertellen. En wat deden ze dat goed! Gerrit vertelde bijvoorbeeld over zijn psychose en droeg zijn gedicht voor. Benjamin en Lisa gaven hun mening over het songfestival en Sven, Bernhard en Niels spraken met presentator Kevin over wat zij zelf doen op sociale media. Alles was super voorbereid met licht, camera’s en een toffe leader speciaal voor deze unieke talkshow. Tof gedaan heren!

Na een heerlijke lunch in het atrium van Beeld en Geluid zijn we op pad gegaan naar Omroep Max. Een flink eind wandelen en dan op de verkeerde plek aanbellen is niet handig. Gelukkig kon Joyce met de auto wat mensen op de juiste plek brengen. Bij omroep max had Carla alles geregeld voor een mooie middag. De koffie met gebak stond al klaar in de kantine. Na een welkom door Jan Slagter en een fotomomentje hebben we op verschillende afdelingen van medewerkers uitleg gehad over hun werk. Er gebeurt veel meer achter de schermen dan we gedacht hadden; veel bellen, mailen, luisteren, advies geven en regelen voor een uitzending die wij op tv zien.

Een collega van Carla neemt ons mee naar de studio’s. De geheugentrainer studio, koken met max en dan zitten we ineens in de studio van de vakantieman. Dat ziet er toch een beetje anders uit dan gedacht. Tv kijken zal nooit meer hetzelfde zijn! United College en Omroep Max; super bedankt namens alle deelnemers voor deze fantastische dag!

Gedicht Mediaprokkel door één van de deelnemers (.doc)

Quotes

Marian: “De jongelui in mijn groepje hebben volop genoten: eerst koffie / thee en een taartje! Iedereen wilde wel met directeur Eppo op de foto. Daarna veel gezichten herkend: zowel op de walk of fame als buiten. Donderdag was er weer een groep en ik herkende een van de begeleiders. Een succes en voor herhaling vatbaar!”

Fred: “Ik vond het knoert gezellig, allemaal lieve jonge mensen die graag wat wilden horen, maar ook graag wilden vertellen. Ik vond het ook gezellig dat Eppo na zijn spontane intro er even bij was. Daarna in de experience leefde iedereen zich helemaal uit met playbacken, de sterrenshow en ook het nieuws lezen met de autocue was leuk. Ik denk dat iedereen op zijn of haar manier zich goed geamuseerd heeft”​.