‘Rouw kan voelen als een puzzel’

30 mei 2018

Presentatie Onderzoek Rouwkubus 29 mei 2018.

Maar liefst 150 mensen van 37 organisaties waren aanwezig bij de presentatie van het onderzoek naar de Rouwkubus, een hulpmiddel bij rouw en verlies.

Annemieke Kappert, geestelijk verzorger en ethicus bij Amerpoort, leidde het onderwerp in:  “Als je herinneringen goed inpakt, kun je ze niet meer verliezen. Rouwverwerking is een werkwoord, je moet er iets aan doen.”

Touw

Vervolgens interviewt Annemieke verschillende personen die bij de ontwikkeling van de Rouwkubus betrokken waren. Cliënt Arthur vertelt: “Ik heb zelf mijn vader verloren. We deden veel samen. Ik vergelijk het leven met een touw. Als je iets moeilijk meemaakt, wordt het trekken van dat touw zwaarder. Ik hoop dat de Rouwkubus kan helpen dat touw weer lichter te maken.”

Aandacht voor verwerken

Johanneke Oosterwechel over haar motivatie om bij te dragen: “Mijn zoon en andere cliënten maken ontzettend veel mee. Begeleiders vertrekken of je verhuist naar een andere woning. Ik hoop met andere ouders dat er meer aandacht komt voor het verwerken. Dat wordt nu vaak niet herkend.

Ik denk dat de Rouwkubus kan helpen dat het wél herkend wordt. En dat er bijvoorbeeld met rituelen aandacht is voor rouw en verlies.”

Vechten  

Dennis van Rooyen vertelt over zijn persoonlijke ervaringen.  Het wordt stil in de zaal als hij de vraag stelt: “Stel je eens voor, hoe had je leven eruit gezien als je geen verstandelijke beperking had gehad? Voor mij is heeft dit te maken met verlies. Maar ik merk: door te vechten, door inzet te tonen, red je het wel. Het gaat er niet om dat ik een verstandelijke beperking heb. Het gaat erom dat ik mijn eigen bedrijf heb, dat ik mijn rijbewijs heb. Opgeven staat niet in mijn woordenboek. 

Samenwerking Radboud UMC  

Wim Smeets, actief in de geestelijke verzorging en pastoraat van Radboud UMC, benadrukt het belang dat er is om aandacht te besteden aan dit onderwerp. In zijn werk in het ziekenhuis is het thema Rouw en verlies aan de orde van de dag. De samenwerking tussen Radboud UMC en Amerpoort in het onderzoek laat zien dat de Rouwkubus voor een brede doelgroep relevant is.

Zonder oplossing 

Marjon Verboom heeft de Rouwkubus bedacht: “Ik ben opgeleid als geestelijk verzorger en rouw en verliescounselor. Ik heb 7 jaar als begeleider bij Amerpoort gewerkt en ik merkte dat begeleiders vaak weinig handvatten hebben om cliënten daarin goed te ondersteunen. Met een werkgroep hebben we de kubus verder ontwikkeld en kwamen we tot 6 thema’s: persoon, gebeurtenis, gevoel, gedrag, gemis, ondersteuning. Rouw kan voelen als een puzzel. Maar een die niet opgelost hoeft te worden. De kleuren mogen door elkaar blijven lopen. Het is belangrijk om rouw en verlies van alle kanten te bekijken.” 

Meer weten? Lees hier meer over de Rouwkubus en download de brochure.

${video}

${carousel}