Thuiszorg heet vanaf nu Thuis Ondersteunende Zorg (TOZ)

06 april 2018

Een nieuwe naam voor de 30 professionals van Amerpoort die zo'n 60 gezinnen thuis begeleiden bij de verzorging en de begeleiding van hun kind op het moment dat ouders dit het hardst nodig hebben.

Ongeveer 25 medewerkers kwamen donderdagavond bijeen op het kantoor van Vosseveld om dit mooie moment samen te vieren.

Verkeerd beeld

Een andere naam was eigenlijk al jaren een wens. De naam Thuiszorg geeft namelijk een verkeerd beeld van het werk dat de begeleiders doen. Het gaat niet om steunkousen vervangen, ramen lappen of strijken. Maar om ouders te helpen bij zowel de lichamelijke als verpleegkundige verzorging en pedagogische begeleiding van hun kind. Volgens coördinator Francis van den Bos heeft het werk zoveel mooie aspecten. "De naam Thuis Ondersteunende Zorg past daar beter bij."

Zuster Maria Linders

"Het was zuster Maria Linders die in de jaren '80 voor het eerst op haar brommertje thuis kwam bij gezinnen." Manager Jeanette Krikke schetst een prachtig beeld van de geschiedenis van de Thuiszorg door de jaren heen. "De zuster reed elke dag op haar brommertje door de regio. Voormalig directeur Cees Van den Muijsenbergh betaalde haar helm." Krikke vond vond laatst het bonnetje terug. "In 1989 nam Z-verpleegkundige Loes Gerardts het werk van zuster Linders over."

Groei en professionalering

Jeannette vertelt over jaren van groei en professionalisering. Van het ontstaan van een hele afdeling Thuis Ondersteunende Zorg met Thuiszorg, logeergezinnen en de opening van het eerste logeerhuis van Amerpoort: Mozaiek. Ook was het de tijd van de landelijke samenwerking en betere afstemming tussen zorgaanbieders. Amerpoort was samen met Sherpa de aanjager daarvan. En de medewerkers denken met weemoed terug aan de tijd van de urenregistratie op roze carbonbriefjes. "Ja, dat was nog eens makkelijk."

Spannende jaren

De komst van de Jeugdwet en de Wmo bracht onzekerheid met zich mee. Gemeentes werden verantwoordelijk voor de inkoop van de Thuiszorg. En hoe zou de samenwerking met de Wijkteams gaan? Daarnaast had Thuiszorg ook te maken met het Herontwerp van Amerpoort en de zoektocht naar een goede plek binnen de organisatie.

Nieuwe naam, nieuw plannen

Maar wat bleek? De Thuiszorg bleef groeien. Zo'n 30 medewerkers begeleiden vandaag de dag zo'n 60 gezinnen thuis. Tijd dus om samen naar de toekomst te kijken; met een nieuwe naam en nieuwe plannen. Begeleiders Joke Beekman en Kristel Hogendoorn nodigen hun collega's uit om komend jaar met z'n allen nieuwe taken en onderwerpen op te pakken. Na een gezamenlijke foto is het tijd voor een hapje en een drankje en de kans om bij te praten. Een afdeling die zo individueel werkt, ziet elkaar immers niet zo vaak. 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau