Cliënt Gelden Support stopt werkzaamheden

14 december 2017

Gevolgen voor bewindvoerders, curatoren, cliënten en medewerkers.

Stichting SCG Support doet de administratie van ruim 476 cliënten van Amerpoort. Zij voert deze taak naar tevredenheid uit van cliënten, verwanten, bewindvoerders en curatoren. Veranderingen binnen de wet -en regelgeving hebben echter voor SCG Support grote gevolgen. Na grondig onderzoek heeft SCG Support geconstateerd dat het financieel, inhoudelijk en organisatorisch niet haalbaar is haar activiteiten voort te zetten. 

Clustermanagers en coördinerend begeleiders van teams waarin cliënten door SCG Support worden ondersteund, zijn de afgelopen weken geïnformeerd. Datzelfde geldt uiteraard ook voor verwanten van de betreffende cliënten.

Aanleiding

Op 14 juni 2016 heeft Nederland het VN-verdrag voor mensen met een beperking ondertekend. In dit verdrag is afgesproken dat iedereen gelijke rechten heeft. Eén van de uitgangspunten is dat mensen met een beperking hun eigen financiën moeten kunnen verzorgen en op voet van gelijkheid toegang hebben tot bankleningen en andere vormen van kredieten. 

De kantonrechter heeft, vanwege dit verdrag, SCG Support erop gewezen dat zij haar werkwijze voor de cliënten die onder bewind of curatele zijn gesteld aan moet passen.  Naar aanleiding van de ondertekening van het VN-gedrag is verder gebleken dat de werkzaamheden van SCG Support voor de cliënten die niet onder bewind of curatele zijn gesteld, onvoldoende juridische basis hebben. 

Gevolgen voor bewindvoerders, curatoren en cliënten

Administratie voor bewindvoerders en curatoren 
Voor de curator/bewindvoerder betekent dit dat de overeenkomst met SCG Support voor de administratie van de cliëntgelden wordt beëindigd. De bewindvoerder/curator doet voortaan zelf de administratie van de cliëntgelden.  De bankrekening wordt niet meer beheerd door SCG Support. Amerpoort stelt voor deze cliënten wel een begroting op. De uitgaven worden zoals altijd in het kasboek verantwoord. 
 
Beheer en administratie voor cliënten die niet onder bewind of curatele zijn gesteld 
Voor deze cliënten betekent dit dat de overeenkomst met SCG Support voor het beheer en de administratie van de cliëntgelden wordt beëindigd. Voortaan is de cliënt zelf verantwoordelijk voor het beheer en de administratie van zijn geld.  Er ontstaat dus een nieuwe situatie waarbij cliënten, mogelijk in overleg met verwanten, bepalen wat de meest gewenste situatie is. Er zijn twee opties: 
 
1. De cliënt neemt zelf de verantwoordelijkheid voor het beheer en de administratie. Of hij wijst hiervoor een verantwoordelijke aan: een familiebewindvoerder of een extern, professioneel bewindvoerder;  2. Amerpoort (begeleider) zoekt in samenwerking met de cliënt een bewindvoerder. 
 
Zo lang deze keuze nog niet duidelijk is, zet SCG Support haar werkzaamheden voort tot maximaal 1 juli 2018.
 
Er verandert niets in het komende jaar als het gaat om de reguliere uitgaven zoals besteding van het inkomen voor kleding, ontspanning en de administratie daarvan. De persoonlijke begeleider verzorgt dit, net als nu, met cliënten. 
 
Heb je naar aanleiding hiervan vragen, neem dan contact op: Cliënt Gelden Administratie telefoon 035-647.5370. 

Team Cliënt Gelden Administratie

Deze veranderingen betekenen ook dat de werkzaamheden van team Cliënt Gelden Administratie (CGA) anders worden of vervallen, omdat de verbinding met het SCG er niet meer is. Over de afbouw van het team CGA is een adviesaanvraag bij de OR ingediend. De OR heeft hierover positief geadviseerd. Ankie Anneveldt en Jeroen Stijlaart zijn herplaatst binnen de Financiële administratie. Cees Metselaar gaat per 1 juli 2018 vervroegd met pensioen.

De medewerkers van het team CGA ondersteunen, samen met SCG en het Centraal Service Punt van Carante Groep, de overdracht van de cliënten naar andere bewindvoerders. Het streven is om deze periode van overdracht inclusief nazorg eind juni 2018 af te ronden.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau