Inspirerende themabijeenkomst Dagbesteding? Werk!

08 maart 2017

"Ik heb het erg naar me zin", vertelt Manus over zijn werk als hulp-conciërge bij verpleeghuis de Lichtenberg tijdens de themabijeenkomst 'Dagbesteding? Werk!'. Dit was dinsdagavond één van de vele inspirerende voorbeelden van dagbesteding midden in de samenleving.

“Amerpoort wil graag voor elke cliënt een werkplek in de maatschappij naar zijn of haar vermogen”, vertelt dagbestedingsmanager Maarten van de Giessen. Samen met cliënten en begeleiders schetst hij een mooi beeld van de beweging die Amerpoort maakt op het gebied van dagbesteding. “Dat betekent dat we de samenwerking zoeken met bedrijven en maatschappelijke partners.”

Trots op hun werk
Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking met verpleeghuis de Lichtenberg.  Na het zien van een korte video, vertelt begeleider Angelique Murk hoe zij met haar collega Astrid van Ginkel hier een dagbesteding opzette in het Grand Café en bij de facilitaire dienst. Het pakt nog mooier uit dan ze had verwacht. “De cliënten bloeien op en zijn trots op hun werk. En de bewoners, hun familie en medewerkers van de Lichtenberg zijn blij dat we er zijn. In deze haastige maatschappij ervaren zij het als meerwaarde dat cliënten tijd en gezelligheid brengen.” Manus werkt bij de facilitaire dienst als hulp-conciërge. Hij is erg blij met deze nieuwe werkplek en leest zijn verhaal op. “Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”

Passie voor elektra
Daarna vertelt Remy over zijn werk bij het klusteam van de Wagenwerkplaats. Hij heeft een nieuwe passie ontdekt. Onder begeleiding van een elektricien legt hij elektra aan op veel evenementenlocaties van de Tekagroep. Onder andere bij het restaurant DLC in Amersfoort waar vanavond de themabijeenkomst is. Verwanten kijken bewonderend om hun heen en complimenteren Remy. Het liefst zou hij een elektra diploma of certificaat halen. Amerpoort onderzoekt wat er mogelijk is.  

Uniek in Nederland
Begeleiders Ard van Faassen en Monique Oole vertellen daarna vol trots over de samenwerking van Amerpoort en MBO Amersfoort Zorg en Welzijn aan de Leusderweg in Amersfoort. Amerpoort heeft op een ‘zorgboulevard’ twee lokalen ter beschikking gekregen om dagbesteding in school te brengen. Ard van Faassen start binnenkort Lokaal 010: een dagbesteding voor jongeren met een ernstig meervoudige beperking (emb). Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. “Het is uniek in Nederland dat deze doelgroep een eigen plek midden in de school - dus midden in de samenleving-  krijgt. En studenten (toekomstige hulpverleners) maken nu als vanzelf kennis met deze ‘vaak verstopte’ doelgroep en kunnen dus ook bewuster kiezen of dit een doelgroep is die zij willen gaan begeleiden."

Onder leeftijdsgenoten
In het andere lokaal van MBO Amersfoort zit Atelier de nieuwe stempel. Monique Oole straalt als zij over haar nieuwe dagbesteding vertelt. “Vorige week zijn de eerste cliënten begonnen en nu al zie je dat een cliënt tijdens de lunch een bekende tegenkwam en aanschoof bij de mbo-studenten om samen te eten. Ze vinden het prettig om onder leeftijdsgenoten te zijn.” 

Meerjarenperspectief
Na deze inspirerende voorbeelden, verdelen de verwanten zich in twee subgroepen om met elkaar te praten, ervaringen uit te wisselen en zo dieper op het onderwerp in te gaan. Zo geeft een moeder aan dat haar dochter het nu niet naar haar zin heeft op haar dagbesteding en ze vraagt of zij samen met Amerpoort verder kan kijken naar mogelijkheden. Een vader is blij met de beweging die dagbesteding maakt. Hij vindt het zinvol vanuit een meerjarenperspectief te kijken hoe zijn 23-jarige zoon zich kan ontwikkelen. Kortom: genoeg stof om verder over door te praten na afloop tijdens een hapje en een drankje. 

Meer informatie?
Wilt u ook meer weten over dagbesteding midden in de samenleving, maar kon u er niet bij zijn? Dan kunt u contact opnemen met dagbestedingsmanager Maarten van de Giessen via: m.vandegiessen@amerpoort.nl

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau