Baarnseweg 2 (Erabel)

Wonen voor kinderen en jongeren met licht tot matig verstandelijke beperking vanuit de antroposofische visie.

In Erabel wonen kinderen en jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Zij krijgen verzorging en begeleiding vanuit de antroposofische visie. Erabel is een locatie van christophorus.

Woning

Erabel woont, samen met Egelantier 1 en Egelantier 2, in een mooie groot huis. Het huis heeft 2 verdiepingen, maar Erabel huist geheel op de begane grond. We hebben 2 grote gemeenschappelijke ruimtes; de woonkeuken en woonkamer. Daarnaast heeft elke jongeren een eigen slaapkamer (totaal 8 slaapkamers) De slaapkamer voor de medeweker bevindt zich wel op de eerste verdieping. Verder zijn er 2 badkamers. Erabel heeft omheinde tuin en ligt dicht bij het Panbos. .

Matige verstandelijke beperking

De jongeren bij Erabel zijn tussen de 14 en 18 jaar. Deze, voorheen kindergroep, kan een langere periode bij elkaar blijven. Behalve een matige verstandelijke beperking is er bij de jongeren ook sprake van hechtingsproblematiek, moeilijk verstaanbaar gedrag en kenmerken van ASS problematiek. De indicatie van deze doelgroep varieert tussen ZZP-VG05 tot ZZP-VG07+meerzorg. Overdag gaan alle jongeren naar school, de meesten naar vrije school Meerklank in Zeist. In het weekend organiseren we allerlei activiteiten, zoals lekker het bos in gaan; boodschappen doen; muziek luisteren, lekker bakken etc etc.

Samen met ouders en school

Erabel heeft een betrokken team dat de jongeren een warm thuis wil bieden en de samenwerking met ouders en school als een belangrijk onderdeel van de zorg ziet. Doorgaans werken er 3 begeleiders op 7 jongeren. De jongeren die bij Erabel wonen hebben veel behoefte aan structuur, voorspelbaarheid en duidelijkheid. Het team werkt daarom met een duidelijk dagprogramma, ondersteund met pictogrammen. Door te werken met signaleringsplannen handelt iedereen in het team op dezelfde manier wanneer een jongere bepaald gedrag vertoont. Deze voorspelbaarheid helpt de jongeren. Er wordt ontwikkelingsgericht gewerkt, geïnspireerd door de antroposofie. Dit betekent dat er vanuit wordt gegaan dat ‘elk kind, met of zonder een beperking, een gezonde kern heeft en ieder mens uniek is’. Begeleiders houden daar voortdurend rekening mee.

Ligging

Erabel is te vinden in de bosrijke omgeving van Bosch en Duin. Hier wonen zo'n 90 kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in 9 bijzondere huizen met een warme sfeer. Op dit terrein heeft Christophorus ook een aantal dagbestedinglocaties en u vindt er een gezondheidscentrum. Sommige woningen verraden in hun architectuur een eigen kijk op het leven. Die kijk vloeit voort uit de traditie waarin de woningen van Christophorus staan, de antroposofie.

Antroposofie

Christophorus, waar Erabel onderdeel van is, biedt zorg en ondersteuning vanuit een antroposofische visie. Lees meer over de visie van Christophorus.

Routeplanner