Ambulant Utrecht

Amerpoort heeft gespecialiseerde ambulante begeleiders die ondersteuning kunnen bieden.

Amerpoort heeft gespecialiseerde ambulante begeleiders die ondersteuning kunnen bieden aan mensen met een licht verstandelijke beperking, gecombineerd met psychiatrische problematiek en/of (complexe) problemen op meerdere levensgebieden.

Waarom gespecialiseerde ambulante begeleiding?
Veelal zijn mensen met een licht verstandelijk beperking sociaal kwetsbaar. Zij hebben vaak last van beperkte zelfredzaamheid, moeite om relaties op te bouwen en te onderhouden, impulsiviteit, gevoelig voor status en makkelijk te beïnvloeden, leerproblemen, moeite om anderen te begrijpen, concentratieproblemen, niet of onvoldoende houden aan afspraken, moeite om een hulpvraag te stellen, problemen met maatschappelijke integratie, moeite met coping, lage frustratiedrempel, geringe zelfmonitoring, minder inzicht in oorzaak en gevolg en het inschatten van risico’s, laag zelfbeeld, moeilijk kunnen sturen van het eigen handelen, problemen met het herkennen en reguleren van emoties, opgeven wanneer er een negatieve ervaring is, depressieve gevoelens, faalangst, eenzaamheid, negatief denk- interactie-, gedrags- en verwachtingspatroon, weinig vertrouwen in hulpverlening en om hulpverlening te accepteren. Ook leggen zij vaak de oorzaak van problemen buiten zichzelf.

Onze deskundigheid zetten wij in om de (gedrags- en aanpassings-) problemen te begeleiden die hieruit kunnen voortkomen zoals hoarding, verslaving, agressie, zorgmijding, criminaliteit, thuisloosheid, huiselijk geweld, fysieke of verbale agressie, werkloosheid, onvoldoende motivatie/concentratie, slechte persoonlijke/medische verzorging, financiële problemen en sociale en relationele problemen. Hiermee voorkomen of verminderen we regelmatig ook overlast voor de buurt.

Structureel en langdurig
Er is meestal een structurele en langdurige behoefte aan ondersteuning omdat het lagere intellectueel functioneren en het beperkte sociaal aanpassingsvermogen telkens opnieuw problemen en crises veroorzaakt. Er is vooral behoefte aan ondersteuning op momenten van spanning en veranderingen, wat ervoor zorgt dat onze inzet qua tijd en intensiteit per week kan verschillen. Gemiddeld worden cliënten een tot twee keer in de week gezien.

Zelfredzaamheid, meedoen, behoud van eigen regie
Het hoofddoel van de begeleiding aan onze cliënten is zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving met behoud van eigen regie. Om dit te kunnen bereiken werken we samen met de cliënt aan een passend plan op alle levensgebieden. Wij bouwen een vertrouwensband op en helpen bij het vormen van structuur, vooruitzien, plannen en organiseren, aanleren van coping vaardigheden, bespreken van oorzaak en gevolg, het inschatten van risico’s om zo de gevolgen van hun keuzes te kunnen overzien. Door het regelmatige contact met de cliënt kunnen wij op korte termijn zaken regelen en de gemaakte plannen bijstellen of aanvullen.

Routeplanner

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau