‘We verzamelen geld, beheren het goed en geven het met plezier uit’

Zelfstandig onderwijsadviseur Hank Beermann werkt al vrijwilliger voor het Nieuwenoord-Fonds.

Er werken veel vrijwilligers voor Amerpoort. Afgelopen week spraken we met een van hen. Zelfstandig onderwijsadviseur Hank Beermann (60) is als vrijwilliger betrokken bij het Nieuwenoord-Fonds. Wat doet hij allemaal precies voor Amerpoort? Lees snel verder.

Dag Hank, leuk dat je wat over je werk voor Amerpoort wilt vertellen. Laten we bij het begin beginnen. Hoe ben je als vrijwilliger bij Amerpoort terecht gekomen? “Ik ben met Amerpoort opgegroeid. Mijn broer Job heeft een ernstige verstandelijke beperking en woont al zo’n 50 jaar naar volle tevredenheid op locatie Nieuwenoord. Ik bezoek het terrein sinds ik een jaar of 8 ben. In die tijd werden de bewoners nog verzorgd door de nonnen.

Nog steeds kom ik regelmatig op het terrein. Ik vertegenwoordig mijn broer als het gaat om zaken als zijn budget en zijn zorgplanbespreking. Als je hier wat vaker komt en je gezicht laat zien, wordt je wel eens gevraagd voor dingen; “zou je het leuk vinden om dit of dat voor ons te doen”. Zo kwam het Nieuwenoord-Fonds op mijn pad. Inmiddels zit ik zeker alweer zo’n jaar of 5 in het bestuur van het Nieuwenoord-Fonds.” 

Niet iedereen kent misschien het Nieuwenoord-Fonds. Zou je ons iets meer over het fonds kunnen vertellen?

“Jazeker. Het Nieuwenoord-Fonds is er ten behoeve van bewoners van locatie Nieuwenoord. Het fonds bestaat net als het terrein al heel lang. De nonnen vonden dat geldzaken met betrekking tot bewoners op het terrein moesten worden geregeld. Daarvoor is het toen Nieuwenoord-Fonds opgezet.

Oorspronkelijk werd alles voor bewoners uit het fonds betaald. Tegenwoordig is het belangrijkste doel die zaken te bekostigen die het leven van de mensen op het terrein Nieuwenoord verbetert of veraangenaamt. We hebben het dan over zaken waarvoor geen geld beschikbaar is via reguliere geldstromen.

Zelf zeggen we over het fonds altijd: ‘We verzamelen geld, beheren het goed en geven het met plezier ten behoeve van de bewoners uit’.”

Wat doe jij als bestuurslid allemaal voor het fonds?

“Samen met de overige bestuursleden buig ik me over de aanvragen die we bij het fonds binnenkrijgen. Mensen hebben een idee en dienen een verzoek bij ons in. Vier keer per jaar bekijken we de aanvragen en kennen we een bedrag toe.“

Waar kunnen mensen zoal aanvragen voor indienen? 

“Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld het organiseren van een kermis of de aanschaf van een trampoline. Het afgelopen jaar hebben we veel geïnvesteerd in mobiliteit van bewoners. En voor dagbestedingcentrum Omnibus hebben we een TMS-systeem aangekocht. Met dit apparaat kunnen mensen met een beperking die zich zelf niet (goed) kunnen bewegen toch beweging ervaren.

Daarnaast kan het fonds een bijdrage leveren aan eenmalige activiteiten of initiatieven gericht op experimenten. Denk bijvoorbeeld aan experimenten rond nieuwe methodieken voor iemand met moeilijk verstaanbaar gedrag. We geven echter geen structurele subsidies of middelen. Dus als je je afdeling wilt uitbreiden, dan kun je niet terecht bij het fonds. Maar als je een pilot rond een bepaalde methodiek wilt starten, dan kun je ons benaderen.”

Het fonds maakt mooie dingen mogelijk op locatie Nieuwenoord. Kunnen andere locaties ook gebruik maken van het fonds?

“Het Nieuwenoord-Fonds is door Nieuwenoord voor Nieuwenoord. Tenzij er een aanvraag ingediend wordt met betrekking tot een oud-bewoner van Nieuwenoord die heeft bijgedragen aan het fonds. Dan zijn we soepeler en willen we ook wel eens iets voor een locatie buiten Nieuwenoord regelen.”

Wanneer komen jij en je collega’s van het Nieuwenoordfonds weer bij elkaar?

“In december zien we elkaar weer. Dan zitten we bij elkaar om naar de nieuwe aanvragen te kijken. Het aantal aanvragen loopt een beetje terug, dus stuur vooral nieuwe aanvragen door!” 

Hartstikke bedankt voor je tijd Hank. Hopelijk zitten er dit kwartaal weer leuke aanvragen tussen.
 

Over de vrijwilliger 

Hank Beermann
Bestuurslid Nieuwenoord-Fonds 

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau