Prikkelende activiteiten

Grety Roos is geen onbekende op het terrein van Nieuwenoord. Haar zoon Rene woont al sinds 1968 op de locatie en Grety zelf is als vrijwilliger regelmatig voor Amerpoort actief.

Zo stond ze aan de voet bij de opzet van ouderparticipatieprojecten die zich uiteindelijk ontwikkelden tot de huidige centrale cliëntenraad. Voor de raad heeft ze ook een tijd als secretaris gefunctioneerd. Sinds 10 jaar doet ze dit nu voor het Nieuwenoord-fonds. We spraken kort met Grety over haar zoon en het TMS-systeem dat ze beiden onlangs uitprobeerden.

Grety komt in 1968 in aanraking met Amerpoort. In die tijd werd Amerpoort nog gerund door de nonnen. Rene mocht op proef een aantal maanden op het terrein verblijven. Gelukkig was er een klik: “na maanden lieten de nonnen mij weten ‘Rene hoort hier’”, vertelt Grety. De vraag was wel voor hoelang: “De nonnen vonden puberende jongens moeilijk, dus er was een kans dat Rene rond zijn 12de het terrein moest verlaten”. Zo ver kwam het uiteindelijk niet, want de nonnen verlieten Amerpoort en daarna konden ook oudere kinderen op het terrein blijven.

Haar zoon is altijd bij Amerpoort gebleven en woont tegenwoordig op de Vijverlaan 3. Door een zuurstoftekort bij de geboorte heeft hij een verstandelijke beperking. “Je kunt met hem praten, maar het is beperkt waarover hij vertelt. Qua verstandelijk niveau zit hij in de buurt van 3-4 jarigen”, legt Grety uit. Zo kent haar zoon de dagen van de week en weet hij wanneer hij naar huis mag en hoe hij vanaf de Vijverlaan naar zijn dagbesteding Kameleon moet lopen.

Aanvankelijk zat Rene bij de industriegroep, maar dat werkte niet heel goed: “Dat was toch een beetje fabriekswerk. Dingen als schroefjes sorteren, etc. Zijn concentratiebereik is daarvoor niet groot genoeg.” Tegenwoordig zit Rene bij Kameleon, een dagbesteding voor oudere cliënten. Grety is heel erg enthousiast over de dagbestedingvorm: “Ik ben weg van Kameleon. Ze doen daar allerlei creatieve activiteiten die de zintuigen prikkelen. Zo maakt de groep bijvoorbeeld appelmoes om zo reukzintuigen te prikkelen.” Rene kan er daarnaast diverse huishoudelijke klusjes doen. “Hij houdt bijvoorbeeld veel van afdrogen”, laat Grety weten.

Zintuigen prikkelen

Zelf vindt Grety het ook leuk om activiteiten met haar zoon te ondernemen die zijn zintuigen prikkelen. Door de jaren heen zijn hiervoor allerlei apparaten op Nieuwenoord geïnstalleerd. Een recent voorbeeld is de nieuwe Therapeutic Motion Simulation (TMS) dat door de dagbestedinglocatie Omnibus is aangekocht met behulp van het Nieuwenoord-fonds. Het apparaat bevat een scherm en een speciale stoel waardoor men de beweging op het scherm ervaart. Grety en Rene testten het apparaat onlangs uit.

Er was voor haar een reden om het TMS-systeem te proberen. “Rene loopt slecht”, vertelt Grety.“ Om hem te laten oefenen loopt hij ’s ochtends naar de dagbestedeing, maar ’s middags wordt hij opgehaald in een rolstoel”. Rene mist hierdoor net als andere minder mobiele of oudere cliënten een beetje beweging op de dag. “Het is mooi dat een apparaat als de TMS Rene toch in staat stelt meer beweging te laten ervaren.”

Haar eerste ervaringen met het apparaat zijn positief: “Rene zat tijdens de sessie heel aandachtig naar het scherm te kijken. We hebben 2 programma’s geprobeerd. Rene is helemaal gek van dieren en gaat graag naar de dierentuin. Dus we hebben eerst het programma met de dieren in de jungle getest. Daarna hebben we nog even gedanst op het strand. Als je in de stoel zit voel je echt hoe je met het ritme meegaat. Dat is een heel prettig gevoel.”

Wilt u net als Grety en Rene het TMS-systeem op lacatie Nieuwenoord uitproberen? Neem dan contact op met Mirella de Hollander via m.denhollander@amerpoort.nl of 0356475407. Meer informatie over het TMS-systeem vind je in de folder Amerpoort Actie(f).

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau