Amerpoort doet mee aan Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn

06 maart 2017

Wat betekent dat voor medewerkers?

Het merendeel van de 1,3 miljoen medewerkers in de zorg zetten zich dagelijks met hart en ziel in voor cliënten. Ze begeleiden en verzorgen kwetsbare mensen die steun en/of zorg nodig hebben en voor 100% op ons moeten kunnen rekenen. Dat is ook wat Amerpoort haar cliënten wil bieden. Veilig & Vertrouwd horen niet voor niets tot onze klantwaarden. Cliënten willen zo veilig mogelijk leven in een vertrouwde omgeving. Daarbij krijgen zij steun van Amerpoort en mensen die voor hen belangrijk zijn. Samen maken we afspraken over wonen en werken, privacy, vrijheid en eventuele risico's.

Toch wordt de zorgsector geconfronteerd met een ‘kleine’ groep van zorgmedewerkers (1-3%) die over de schreef gaat, bijvoorbeeld door diefstal, mishandeling en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit veroorzaakt emotionele en materiële schade en heeft vaak een behoorlijke (soms blijvende) impact voor alle betrokkenen. Medewerkers die strafbare feiten plegen doen een ernstig afbreuk aan de kwaliteit van de zorg.

Preventie

Amerpoort wil dit voorkomen en doet daarom mee aan het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn. Het Waarschuwingsregister richt zich op preventie en het voorkomen van recidive. Het register waarschuwt ons en andere zorgaanbieders op het moment dat een medewerker solliciteert die zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal, mishandeling en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat betekent dat?

Checken

Amerpoort vraagt nieuwe medewerkers (ook nieuwe vrijwilligers en stagiaires) bij indiensttreding altijd een recente Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) te overhandigen. Daarnaast doet Amerpoort voortaan een check in zowel het register van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) als in het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn.

Melden

Amerpoort is wettelijk verplicht melding te maken in het register van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wanneer een arbeidsovereenkomst niet wordt voortgezet vanwege het ernstig disfunctioneren van een medewerker. Daarnaast meldt Amerpoort (vanaf 2017) een medewerker in het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn wanneer een medewerker is ontslagen of als de arbeidsrelatie is beëindigd wegens diefstal, mishandeling en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens cliënten. Voorwaarden hiervoor zijn dat aangifte is gedaan tegen de betreffende medewerker en dat een proces-verbaal is opgemaakt.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau