Ervaringsdeskundigen over invoering VN-verdrag Handicap

01 maart 2024

Dezelfde mogelijkheden hebben als ieder ander om mee te doen in de samenleving

We willen een samenleving zijn waarin kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking dezelfde mogelijkheden hebben als ieder ander om mee te doen en zich te ontwikkelen.

Daarom heeft Nederland zich verbonden aan het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap. Het VN-verdrag Handicap ondersteunt de visie van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dat ‘Nederland zich voor 2030 ontwikkelt tot een samenleving waarin iedereen gewoon kan meedoen en een betekenisvol leven kan leiden, ongeacht beperking’.

Begin februari heeft het kabinet de ‘Nationale strategie voor implementatie van het VN-verdrag Handicap’ naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze strategie staan de hoofdlijnen voor een gecoördineerde en gezamenlijke aanpak om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Naast ervaringsdeskundigen en cliëntenorganisaties hebben ook de VGN, gemeenten en ondernemersverenigingen bijgedragen aan de ontwikkeling van deze strategie.

“Het recht op eigen regie vinden wij zo belangrijk. Geeft ons meer vrijheid.”

De ervaringsdeskundigen bij Amerpoort hebben de begrijpelijke versie van de strategie bekeken (die helaas op sommige punten nog best onbegrijpelijk was) en zij geven aan:

“Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving en dat ze kans geven aan ons.”

“Het VN verdrag ziet er zo rooskleurig uit. Is het wel haalbaar? We zouden heel graag dat het zo is. Maar nu lijkt het alsof er een roze bril is opgezet.”

“Het is heel belangrijk dat wij gelijke kansen krijgen. We zijn nu afhankelijk van anderen. Het invullen van een formulier, dat niet te begrijpen valt. Vraagt dat we iemand anders erbij moeten halen.”

“Het recht op eigen regie vinden wij zo belangrijk. Geeft ons meer vrijheid.”

Meer weten? 
Lees het volledige bericht over de nationale strategie voor implementatie van het VN-verdrag Handicap en de verschillende documenten op de site van VGN

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau